Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na stres...

Kako se nositi s kritikama na poslu? Na jednu bi stvar trebali posebno pripaziti

Foto: Shutterstock
25.03.2022.
u 12:30

Kritika ne mora uvijek biti negativna, nekada može pomoći da bolje obavljamo svoj posao

Nikada nije ugodno čuti kritiku, pogotovo ne na poslu. Bez obzira na to jeste li nešto zabrljali ili biste jednostavno trebali raditi učinkovitije, čuti šefovu kritiku nije lijepo iskustvo. 

No, na to se ne mora uvijek nužno gledati negativno. Nekada kritika jednostavno može pomoći da bolje obavljate svoj posao. Dakle, kako se naučiti nositi s kritikama umjesto da ste na poslu tužni i potišteni cijeli dan?

Kako prenosi Metro, stručnjak za karijeru i posao Richard Evans, podijelio je svoje savjete kako se na pozitivan način nositi s kritikom na poslu, te kako naučiti shvatiti prednosti dobivanja kritike. 

Ljudi putem interneta pokazali kako izgleda rad od kuće s ljubimcima

1/12

Opustite se i slušajte

- Prvi korak u prihvaćanju kritike je da slušamo pažljivo i ostanemo smireni - savjetuje Richard. Važno je pokušati razumjeti na što se kritika odnosi i zašto smo je uopće dobili, a to će pomoći da na nju bolje odgovorimo. 

Pitajte pitanja

Prije nego što se počnemo braniti važno je postaviti pitanja da utvrdimo da smo zaista shvatili zašto smo dobili kritiku. Kada shvatimo što treba popraviti i zašto, bolje ćemo se nositi s kritikom. Također, treba izbjegavati rasprave jer one samo pridonose lošoj atmosferi.

Nemojte to shvatiti osobno

- U većini slučajeva kritika nije usmjerena protiv vas kao osobe. U radnom okruženju kritika je važan dio posla jer pomaže zaposlenicima da bolje rade i napreduju - kaže Richard.

Nemojte se opravdavati

Normalno je odgovoriti na kritiku i iznijeti svoju stranu, no Richard savjetuje da se ne treba zauzimati obrambeni stav i pokušati se pravdati, već da treba prihvatiti svoje greške i objasniti što ćemo učiniti kako bismo bili bolji.

Ponudite svoju zahvalnost

Iako je to možda najteži dio, Richard kaže da je i vrlo važan.

- Zahvalite se onome tko vam je uputio kritiku što je vam je dao povratne informacije i dajte im do znanja da cijenite što su podijelili svoje mišljenje s vama. To pokazuje da ćete se nastaviti truditi i poboljšavati kao zaposlenik - objašnjava Richard.

To naravno ne znači da trebate ignorirati ako kritika postane prečesta. Ako osjetite neprijateljsko ponašanje od strane svojih kolega na poslu, svakako prijavite.

Umjetnica izrađuje minijature setova serija i filmova, uključujući Prijatelje, Harryja Pottera i Jurski park!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije