Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Amerikanac ostao šokiran riječima kojima su mu odbrusili nakon što je pitao što je u sendviču

Koje su zapravo razlike između Amerike i Europe objašnjava Amerikanac Steve Paul
23. svibnja 2019. u 10:34 18 komentara 13789 prikaza
sendvič
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Steve Paul, Amerikanac je koji je na društvenoj mreži Quora usporedio život u Americi i Europi istaknuo je nekoliko ključnih razlika. Ističe kako su njegovi europske kolege izrazito marljivi, no jednom kada su na pauzi, uistinu su na pauzi. Privatni i poslovni život u Europi itekako je odvojen, što znači da se Europljani, kada završi radno vrijeme, isključuju od svih poslovnih obveza.

Doselio se i nije požalio Amerikanac u Zagrebu: Ne, nije ovdje sve bajno, ali Amerika više nije opcija

Također, u Europi ćete teže doći do posla, no jednom kada ga dobijete, velika je vjerojatnost da ćete ga i zadržati, dok se u Americi lakše dolazi do posla, ali lakše ćete ga i izgubiti. Zapošljavanje je bolje regulirano u Europi nego u Americi, koja također ima propise, no nešto ih je manje nego u Europi.

Europljani cijene kvalitetu u odnosu na kvantitetu, za razliku od Amerikanaca, a ovo je posebice osjetno kada je riječ o hrani. Europljani će čekati ili stajati u redu za gotovo besplatan zdravstveni tretman, dok Amerikanci ne žele čekati ili biti ograničeni za medicinski tretman samo kako bi prošli jeftinije. Američka maloprodaja u Europi ne funkcionira. Na primjer, prodaja proizvoda ispod cijene kako bi doveli korisnika na vrata često je nezakonita.

Par, spoj e, da... Koliko imate godina? Istraživanje: Do ove biste trebali imati sređen život

Amerikanci se često sele, iz jedne kuće u drugu, iz jednog susjedstva u drugo, dok je u Europi to rijedak slučaj. Amerikanci će vas, jednom kada vas upoznaju, pozvati na druženje kod kuće, primjerice na roštilj, dok će vas Europljani radije pozvati van, u neki bar ili restoran. Amerikanci više cijene ekonomiju nego kvalitetu života; Europljani naprotiv više cijene kvalitetu života u odnosu na poslovnu kvalitetu.
I još jedna važna stvar, kaže autor - u Europi nema šale s hranom. Primjerce, kaže, naručio je u jednom nizozemskom restoranu određeno jelo uz zamolbe da se izbaci određena namirnica, na što je ubrzo stigao odgovor: Chef ne dozvoljava da se mijenjaju ranije kreirani recepti. Još se jedna zanimljiva stvar dogodila u baru u Belgiji. Kaže kako je konobara zamolio da mu pojasni što je u određenom sendviču, na što mu je ovaj odgovorio: Sve vam piše! - To nema šanse da se dogodi u Americi - zaključio je autor. 

SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
  • centirion:

    Amerika je zemlja o kojoj se stalno govori i piše,svi se s njom uspoređuju! Jedni je mrze drugi vole treći zavide. A ZAŠTO? Zato jer je kakva god bila još uvijek najbolja,pa kome pravo,kome krivo! Ja sam Amerikanac i ponosim ... prikaži još! se time! God bless America!

  • cavecanem:

    Bullshit kako bi rekli u Americi. A i u Europi.

  • Serious_Callers_Only:

    U Americi je bolji mentalitet. Puno je manje žrtvovanja, pasivne agresije i ti-rečenica, tako da je lakše dogovoriti se s ljudima i uspostaviti kontakte. Poslodavci su jednako loši u Americi i Europi, tu nema neke razlike jer su svugdje pala ... prikaži još! radnička prava. Jedino što je u SAD-u veće tržište pa je lakše ići s posla na posao.