Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjajni trikovi

Jabuke vam brzo trunu? Uz ove trikove produljite im vijek trajanja i očuvajte svježinu

Pixabay
30.09.2021.
u 07:00

Važno je pratiti izgled i okus jabuka kako biste uvijek na vrijeme potrošili one koje počinju trunuti

Jabuke su prava jesenska poslastica, iako sazrijevaju gotovo cijele godine. Od pite do štrudle, jabuke su sastavni dio mnogih ukusnih jela, ali postoji jedan problem - brzo propadaju.  Norm Schultz, farmer i stručnjak za voće i povrće, za portal Food&Wine otkrio je kako čuvati jabuke i produžiti im vijek trajanja. 

Pravi odabir
Što je jabuka manja, a kožica deblja, općenito će duže trajati. Također, gorke jabuke duže traju od slađih jabuka. Najbolja jabuka za duže vrijeme je Granny Smith, trpka jabuka s debelom korom koja može potrajati i do četiri mjeseca.

Napustio fakultetske klupe da bi se bavio jabukama, pa osim njih – pobrao i nagrade:

1/2

Pazite na izgled
Jedna loša jabuka može pokvariti ostatak dobrih. Ako jabuka ima i malu modricu, plin etilen se brže ispušta, a zatim sve oko nje brže trune i kvari se. Stoga je važno paziti na izgled jabuka i kada primijetite da jedna počinje trunuti, izvadite je i potrošite.

Pravilno spremanje
Do preranog kvarenja može dovesti pospremanje jabuka blizu drugog voća. Nakuplja se etilen koji ubrzava kvarenje, pa bi bilo najbolje držati ih podalje od, recimo, banana i grožđa. 

Temperatura
Proces kvarenja usporit će i niska temperatura, pa ako svoje jabuke ne planirate pojesti u roku od nekoliko dana, nemojte ih držati na kuhinjskom pultu. Za dugovječnost su ključne hladnije temperature te mrak i vlaga. Ladica vašeg hladnjaka idealna je - tamo će jabuke trajat oko dva do tri tjedna. Ako nemate mjesta u ladicama, možete ih slobodno zamotati i držati ih u podrumu ili garaži.

Ponovno najezda smrdljivih martina, ali možete ih se riješiti uz pomoć ovih trikova:

Ključne riječi

Komentara 3

TR
trabant7
21:26 30.09.2021.

Za jabuke je najbolje 80% vlage i nula stupnjeva, tako mogu mjesecima.

LA
lajh1985
08:39 30.09.2021.

Treba kupit 2 kile pa ce bit taman,a ne kad je na akciji hrpu...isto kao i banane

Avatar @promatrač
@promatrač
07:25 30.09.2021.

Osobno sam isprobao jednu drugu metodu i to; vakumiranje. Na taj način jabuke ostaju zdrave i po 8 tjedana. S vremenom, valjda zbog toga što puštaju nekakve svoje plinove, vrećice se napušu, ali se jabuke ipak ne kvare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije