Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Jesu li aritmije opasne po život?

U srijedu 29. rujna u povodu Svjetskog dana srca uz Večernji list darujemo posebni prilog – Vodič za zdravo srce.
27. rujna 2021. u 12:23 16519 prikaza
Vodič za zdravo srce
Foto: Shutterstock

Veliki dio opće populacije svakodnevno ima palpitacije tj. osjećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca, osobito osobe starije životne dobi. No s obzirom na tempo života, sve više osoba srednje i mlađe životne dobi žali se na slične simptome.

Uzrok palpitacija su aritmije srca odnosno nepravilnost srčanih otkucaja, s time da kada je frekvencija srca > 100/min govorimo o tahikardiji, a u slučaju frekvencije 50/min govorimo o bradikardiji. Iako se često razgovara o ovoj temi, i unatoč razgovoru s kardiologom ili specijalistom obiteljske medicine, mnogi pacijenti vjeruju u mitove o aritmijama ili pak imaju iskrivljenu sliku o opasnostima odnosno prognozi pojedinih aritmija.

ARITMIJE (NI)SU OPASNE PO ŽIVOT

Iako se najčešće vjeruje kako srčane aritmije ugrožavaju život pojedinca, velika većina (>90%) aritmija nije opasna po život odnosno ne može uzrokovati naglu srčanu smrt. Aritmije koje uzrokuju naglu srčanu smrt (odnosno medicinskom terminologijom hemodinamski nestabilne koje posljedično uzrokuju prestanak adekvatnih srčanih kontrakcija i kliničku smrt) su ventrikulska tahikardija (bez pulsa) i ventrikulska fibrilacija.

U posebnom prilogu u povodu Svjetskog dana srca čitajte i zbog kojih deset znakova morate posjetiti kardiologa, a koji su mitovi o zdravlju i bolestima srca. Doznajte koje su namirnice najbolje za zdravo srce i kako živi kardiolog – ruča u 12, a hranu zaslađuje datuljama i medom.

U prilogu pronađite i kupone s 50% popusta na kardiološki pregled, UZV i EKG srca. Darujemo vam i 50% popusta na pregled Color Dopplerom vratne krvne žile ili vena na nogama.

Prilog Vodič za zdravo srce potražite na dar uz Večernji list u srijedu 29. rujna.

Ben Simmons
TROŠI KAO DA SUTRA NE POSTOJI
Slavni sportaš juri prema bankrotu: 'Svakog mjeseca kupi auto za 400 tisuća eura, a novca više nema'
Hrvatski Telekom
Temeljem korisničkih iskustava
Hrvatski Telekom osvojio nagradu za najbolju fiksnu mrežu