Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Temperatura raste 14 mjeseci zaredom

Iza nas je najtopliji lipanj otkad je mjerenja, stižu novi toplinski rekordi

plaža
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/7
20.07.2016.
u 22:30

Sve je počelo u travnju prošle godine, a rekordu je pomogao i ciklon El Nino koji je zagrijao Tihi ocean. Ledeni pokrov najtanji je dosad

Prema podacima dviju američkih agencija, NASA-e i NOAA-e, prošli je mjesec bio za 0,9 Celzijevih stupnjeva topliji od prosjeka temperatura u 20. stoljeću, a to je ujedno bio i najtopliji lipanj otkad čovječanstvo bilježi temperature, odnosno od 1880. godine.

Usto, temperaturni rekordi sada se obaraju 14 mjeseci zaredom, što je najdulje u posljednjih 137 godina. Počelo je u travnju prošle godine, a rekordu je pomogao i ciklon El Nino koji je dodatno zagrijao Tihi ocean.

No El Nino je prošao, a temperature i dalje rastu pa je moguće govoriti samo o globalnom zagrijavanju. Još je ekstremnije na Arktiku gdje se temperaturni rekordi obaraju posljednjih šest mjeseci.

Kako stručnjaci dviju agencija ističu, upravo je Arktik razlog porasta globalnog prosjeka. Taj porast izazvao je topljenje leda koji je sada na Arktiku rekordno tanak. Već je u ožujku utvrđeno da je ledeni pokrov mora na Arktiku pokrivao 14,52 četvorna kilometra, što je najmanje od 1979. od kada se obavljaju mjerenja. Predviđanja su tada išla tako daleko da se tvrdilo kako za 20-ak godina u ljetnim razdobljima na moru oko Arktika leda uopće neće biti.

Procjene efekata globalnog zatopljenja sežu od održivosti različitih za život potrebnih usjeva poput kukuruza do onemogućavanja života u nekim područjima poput Jemena ili Perzijskog zaljeva. Potencijalne nove migracije, pa i ratovi, tako postaju ne samo mogući nego vrlo izvjesni.

>>Znate li kako se pravilno upotrebljava klima-uređaj? Ovo su pogreške koje gotovo svi radimo...

Komentara 6

ZO
Zonasumraka4
07:50 21.07.2016.

Globalno zagrijavanje je najveća prijevara svijetskih moćnika...koga oni rade budalama..,sve je to normalni prirodni ciklus i nikakvog globalnog zagrijavanja nema osim u njihovim profiterskim usijanim glavama kojima su opsjednute i naše meteorološke inistitucije..

RI
ridal999
10:43 21.07.2016.

Kako ga kakite meteorolozi i nasa... Sve u funkciji globalnog zastrasivanja! Sprzit ce vas sunce ko kiflu i onda ce doci bradati isilovac i izbosti vas. Ma gonite se

Avatar TucTuc
TucTuc
23:45 20.07.2016.

Toliko je topliji da je 16.07. bilo 13,5c u Zg. a bura je derala 148km/h kod tunela iza Sv.Roka.... Stize ledeno doba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije