Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazi van

Genijalac riješio maturu sa 100%, ali neće nastaviti školovanje u Hrvatskoj

Filip Marijanović
Foto: Srednja.hr
21.07.2018.
u 18:22

Sjajni rezultati na maturi i uspjesi na međunarodnim olimpijadama, omogućili su Filipu mjesto na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta, što znači da Hrvatska gubi još jednog genijalca

Filip Marijanović, maturant XV. zagrebačke gimnazije,popularnog MIOC-a, ovogodišnju državnu maturu riješio je s odličnim rezultatom iz svih predmeta. 

Ispit iz fizike i matematike, predmete u kojima se najbolje snalazi, riješio je sa 100 posto uspjeha.  Odličan je bio iz engleskog i hrvatskog na višoj razini, a baš za hrvatski jezik je otkrio kako mu je trebalo najviše truda kako bi ga položio s odličnim, piše Srednja.hr.

"Jedino sam hrvatski morao dodatno raditi jer sam se tijekom školovanja više posvetio matematici i fizici", kaže Filip.

Sjajni rezultati na maturi i uspjesi na međunarodnim olimpijadama, omogućili su Filipu mjesto na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta, što znači da Hrvatska gubi još jednog genijalca.

"Škole nemaju za cilj obrazovati učenike, već ih samo ukalupiti u prosječnost, više se nikoga ne uči da razmišlja za sebe. Nadarene i one koji izraze želju za učenjem se rijetko, ako uopće potiče. Također se ne pomaže dovoljno onima koji ne uspijevaju. Kao posljedica toga sve više se dodatno plaćaju instrukcije koje ‘zamjenjuju’ školu. Smatram da je dobro što se u osnovnoj školi uči opće znanje, ali isto tako nije realno da učenici imaju pet iz svakog predmeta", kritizira Filip naš školski sustav koji će na jesen studirati fiziku na prestižnom Cambridgeu

Osvojio pet Oskara

Jedan je od tek 11 učenika koji su na ovogodišnjoj državnoj maturi postigli rezultat od 100 % u čak dva predmeta. 

"Jedan od uvjeta upisa na Cambridge bio je dobiti ocjenu odličan iz svakog predmeta, što me potaknulo da se spremam za maturu", kaže Filip koji je taj uvjet i ispunio pa će tako na jesen krenuti na Trinity College na već spomenutom Sveučilištu Cambridge.

Zbog stopostotnog rezultata iz fizike i matematike, ovaj bivši učenik XV. gimnazije u Zagrebu bio je jedan od sedmero konkurenata za Nagradu Soljačić, a do sada je osvojio pet Oskara znanja zbog sjajnih rezultata na međunarodnim natjecanjima. Još jednog bi mogao dodati kolekciji jer  će ove godine ponovno sudjelovati na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja će se održati u Portugalu od 21. do 29. srpnja.

"U srednjoj školi sudjelovao sam na Državnom natjecanju iz fizike na kojem sam osvojio prvo mjesto u drugom, trećem i četvrtom razredu. Osim državnih natjecanja, prošle godine sudjelovao sam i na: Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike, Moskovskoj olimpijadi metropola i Europskoj fizičkoj olimpijadi, na kojoj sam sudjelovao i ove godine. Na Europskoj i Međunarodnoj olimpijadi iz fizike prošle godine osvojio sam brončanu, a na Moskovskoj olimpijadi metropola srebrnu medalju", nabraja Filip svoje nagrade, koje će ipak nastaviti skupljati, ali nažalost ne kao student jednog od hrvatskih sveučilišta.

Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu - čak 4 iz jedne države

Filip Marijanović
1/11

Komentara 114

Avatar Apsalar
Apsalar
19:25 21.07.2018.

Ima momak potpuno pravo. Profesori ocjenjuju učenike prema tom koliko se učenici "zagriju" za baš njihov predmet, da bi oni mogli pokupiti lovorike uz njih, a ne po znanju učenika. Takav jedan je npr. Puljak (iz dvojca Puljak) sa splitskog FESB-a...

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
20:00 21.07.2018.

Naravno, dok UIO trazi zabranu infirmatike kao obaveznog predmeta, nema za takve mjesta u Hrvatskoj.

BE
Beppi
19:25 21.07.2018.

U državi gdje se potiče teorija "Ravne ploče" fizičari nisu potrebni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije