Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdrava namirnica

Evo zašto ne biste trebali skidati koru s tikvica

Foto: Thinkstock
1/3
12.05.2017.
u 08:08

Tikvice su odličan izbor za svakodnevnu konzumaciju. Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u sprečavanju bolesti prostate, potiču libido i ubrzavaju sintezu masnih kiselina i kolesterola.

Tikvice su bogate nutrijentima potrebnim našem organizmu, a siromašne kalorijama. Odličan su izbor za osobe koje se žele riješiti neželjenih kilograma.

Osim niske kaloričnosti, tikvice, pružaju i osjećaj sitosti, a izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i betakarotenom. Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa tikvice ne bismo trebali guliti. 

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva od toksina, pomaže pri održavanju razine šećera u krvi i snizuju loši kolesterol. Time pridonose manjem riziku od srčanog i moždanog udara. 

Tikvice na naš organizam djeluju protuupalno i podižu razinu energije. Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u sprečavanju bolesti prostate, potiču libido i ubrzavaju sintezu masnih kiselina i kolesterola.

Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom i zacjeljivanje rana bržim.

Komentara 3

Avatar davcro
davcro
13:33 12.05.2017.

normalno da se kora guli

AU
austrougarskigeneral
10:07 12.05.2017.

ja je skidam ne mogu jest koru nikako

LA
Latz
10:36 12.05.2017.

Nisam ni znao da ju itko skida

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije