Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Evo zašto biste na dan trebali jesti 10 do 15 jagoda

Zbog vlakana koje sadrže, odlične su za poticanje probave, a djeluju preventivno i spriječit će razvoj brojnih bolesti i zdravstvenih tegoba.
Objava 20. travnja 2017. 3 komentara 2963 prikaza
Jagode
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/5

Osim što su izvrsnog okusa, jagode su izuzetno zdrave te mogu spriječiti nastanak raznih bolesti. 

U 100 g  sadrže 32 kalorije, pa su odlična namirnica i za one koji žele smršavjeti. Osam jagoda prosječne veličine sadrži više C vitamina od naranče. Jedna šalica jagoda sadrži 51.2mg vitamina C, što je pola preporučene dnevne doze.

Zbog vlakana koje sadrže, odlične su za poticanje probave, a djeluju preventivno i spriječit će razvoj brojnih bolesti i zdravstvenih tegoba. 

Smrznuta hrana oprez Namirnice koje nikada ne biste trebali zamrzavati jabuka Poslušala savjete Mjesec je dana svaku večer prije spavanja jela jabuku, evo što se dogodilo jagode Dosje jagode Izaberite prave jagode: Kako razlikovati vrgoračku ili slavonsku od uvozne španjolske

Elaginska kiselina je prisutna u crvenom voću i bobicama, uključujući maline, jagode, kupine i brusnice. Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda može spriječiti nastanak raka dojke, jednjaka, kože, debelog crijeva, prostate i gušterače. Točnije, elaginska kiselina sprječava širenje stanica raka te se može vezati na stanice koje uzrokuju rak i tako spriječiti njihovo negativno djelovanje.

Srce

Jagode obiluju antioksidansima koji štite tijelo od slobodnih radikala te imaju pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti jer sprječavaju prerano starenje moždanih stanica. Ovo voće poznato je kao supernamirnica i "najbolja hrana za srce".  Jagode poboljšavaju zdravlje krvnih žila, pozitivno utječu na trombocite i lipoproteine, što može smanjiti rizik od nastanka koronarnih srčanih bolesti.

Odličan su izvor vitamina C koji poboljšava zdravlje arterija i nadbubrežnih žlijezda, kojima je vitamin C neophodan za pravilan rad. 

Oči

Antioksidativna svojstva jagoda smanjuju rizik od nastanka katarakte, koja može uzrokovati sljepoću.  Vitamin C  igra važnu ulogu u jačanju rožnice i mrežnice. Iako su neka istraživanja pokazala da visoke doze vitamina C mogu povećati rizik od nastanka katarakte, znanstvenici tvrde da se to odnosi na vitamin C dobiven iz suplemenata, a ne na vitamin C dobiven iz voća i povrća.

Bore

Jagode sadrže dva snažna borca protiv prijevremenih znakova starenja. Vitamin C je potreban tijelu kako bi proizvodio kolagen, koji poboljšava elastičnost i otpornost kože. S obzirom da se proizvodnja kolagena starenjem smanjuje, konzumiranje hrane koja je bogata vitaminom C je nužna kako bi koža ostala zdrava. Osim vitamina C, elaginska kiselina je također odlična kod sprječavanja prijevremenog nastanka bora. 

Elipso

  • Avatar Futur Egzaktni
    Futuregzaktni:

    Da, svaki dan treba pojesti 10-15 jagoda, dvije do tri banane, šaku orasa, šaku badema, dvije do tri jabuke, jednu do dvije kruške, popiti litru zelenog čaja, 5 litara vode, 1 litru mlijeka, pojesti nasad jaja, pola kile raženog kruha ... prikaži još! ali po mogućnosti prepećenog (dvopeka) i popiti dvije litre čaja od majčine dušice. Da biste sve to mogli pojesti i popiti, morate imati kapacitet "bojlera" u najmanju ruku kao Jacques Houdek.

  • Škarpina:

    zato jer su gmo?

  • austrougarskigeneral:

    ja jagode volim s šlagom najviše

Message