Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijeme za branje

Znate li koliko je maslačak ljekovit? Evo kako ga pripremiti

maslačak
pixabay
28.04.2017.
u 10:42

Maslačak sadrži više karotena od mrkve i rajčice, odličan je izvor različitih minerala i vitamina, a stabljike pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac

Biljka maslačka vrlo je ljekovita, od korijena do listova i cvijeta. Zadnji su trenuci da iskoristite suhe dane i krenete u berbu jer "mala žuta sunca" sve ćete teže naći na proplancima. 

Lišće maslačka (radič) pripremite na salatu jer, osim što ima diuretička svojstva, ono potiče stvaranje žuči, čisti jetra, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol te se posebice preporučuje trudnicama i ženama u postmenopauzi.

Maslačak sadrži više karotena od mrkve i rajčice, odličan je izvor različitih minerala i vitamina, a stabljike pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Mlijeko iz stabljike poznato je za uklanjanje bradavica i nije otrovno kako neki  misle. Upravo suprotno! 

Od cvjetova maslačka dobiva se sirup koji ponekad nazivaju i medom. Dobro ga je imati u svom domu jer čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja.

Sirup od cvjetova

Uberite oko 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte ih s 3 litre hladne vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 naranče. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procijedite da ne ostanu mrvice i prebacite tekućinu u lonac. Dodajte 2 kilograma šećera i, uz često miješanje, kuhajte otprilike sat i pol nakon što tekućina proključa. Trebali biste dobiti gušći sirup. Zatim smanjite vatru i dobiveni vrući sirup prelijte u tople staklenke koje ste prije toga sterilizirali. Zatvorite. Uzimajte ga na žličicu po potrebi i ne bojte se davati ga svojim mališanima svaki dan.

Čaj od cvjetova

Cvjetove nakon branja operite i ostavite da se osuše na zraku. Od osušenih cvjetova napravite čaj i pijte ga uvijek svježe pripremljenog. 

Korijen maslačka liječi rak

Najlakše ćete ubrati korijen maslačka tako da nožem zabodete u zemlju pokraj stabljike i izvučete cijelu biljku. Korijen ogulite i izrežite na komadiće, a potom ih sušite na zraku na suhom i hladnom mjestu s dobrim protokom zraka. Bit će potrebno od 3 do 14 dana da se posuši, a prepoznat ćete da je osušen kada postane krhak pod prstima.

Suhi korijen maslačka zadržava ljekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u staklenci na suhom i tamnom mjestu.

Korijen maslačka čisti jetra, žuč, bubrege i limfu te potiče bubrege da toksine kroz urin šalju van iz tijela. Ovaj korijen koristi se i za liječenje mnogih bolesti, poput opstipacije (op.a. zatvor), čisti kožu od akni, edema i slično, liječi artritis, reumu, hepatitis, žučni kamenac...

Korijen maslačka izrazito je dobar za ženska oboljenja, posebno u prevenciji i liječenju različitih bolesti dojki, poput ciste, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi i problema s dojenjem i majčinim mlijekom.

Da bi se iskoristio puni potencijal korijena maslačka, najbolje ga je koristiti kao dekokciju ili tinkturu, piše Narodnilijek.com

Recept za dekokciju

Pomiješajte 30 grama suhog korijena maslačka sa 60 grama svježeg te smjesu prelijte sa 2,5 decilitara vode, u što dodate prstohvat soli. Pustite tekućinu da provri, prekrijte posudu i lagano kuhajte 20 minuta. Nakon kuhanja, sadržaj procijedite, te pijte po tri šalice "čaja" dnevno.

Čaj od korijena maslačka

Korijen biljke osušite, zatim sitno narežite i sameljite. Pohranite prah za buduću upotrebu. Na dan pijte pola čajne žličice uz čašu vode.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije