Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Diplomu i dječji vrtić zamijenila klesanjem nadgrobnih spomenika

Iako su strojevi jako ubrzali posao klesara, fini ručni rad teško će moći preuzeti stroj – ističe Ivanka Kolar marljivo lijepeći slova.
19. travnja 2010. u 10:30 2 komentara 622 prikaza
klesarica
Foto: Maria Lovrenc/VLM

Iako je diplomirala predškolski odgoj na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu, završila sedam stupnjeva engleskog jezika u Koprivnici i položila stručni ispit te stekla tri godine radnog iskustva, 34-godišnja Ivanka Kolar iz Ferdinandovca nedaleko od Đurđevca odlučila je vrtić zamijeniti klesarskom radionicom, a pastele i dječje pjesmice profesionalnim kistom i “pjeskarom” koji oblikuje slova na grobnim pločama. Ivanka je, naime, jedna od rijetkih žena u Hrvatskoj koja se odlučila baviti klesarstvom, zanimanjem za koje će potkraj ovog mjeseca polagati i majstorski ispit u Virovitici.

– Priznajem da groblje ne volim pa taj dio posla prepuštam muškima u našoj obitelji, tati Milanu i bratu Damiru te radnicima. Volim onaj dio posla koji mi je povjeren, nabavu materijala i ured. No najdraže mi je nanošenje, oblikovanje i bojenje slova na grobnim pločama – kaže tiha i samozatajna Ivanka nježno prinoseći kist od vjeveričine dlake hrpi listova među kojima su zlatni listići. Prah od 24-karatnog zlata koji će ispuniti slova nečijeg imena dio je posla koji dolazi tek na kraju, objašnjava Ivanka, pokazujući foliju i strojeve za oblikovanje slova. Računalom se bira vrsta i veličina slova, ona se zatim tiskaju na foliju koja se lijepi na ploču. Višak se skida, a ono što ostane fino udubljuje pod pritiskom posebnim strojem “pjeskarom”. Nakon toga, dolazi prvi sloj boje i poslije njega – zlato.

– Klesarstvo više nije onako naporan posao kakav je bio prije samo petnaestak godina. Strojevi i tehnologija uvelike su ga olakšali, no još zahtijeva ručni rad koji se dugo neće moći zamijeniti – ističe mlada klesarica.

U obitelji Kolar svi su klesari, a Ivanina je žarka želja prekvalificirati se za klesara.

Sestru u tome hrabri samo brat Damir.

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • bizzwizz05:

    nekom smrkne, nekom svane...

  • kokolomoj:

    Priznajem da groblje ne volim pa taj dio posla prepuštam muškima u našoj obitelji, tati Milanu i bratu Damiru te radnicima. Volim onaj dio posla koji mi je povjeren, nabavu materijala i ured---------dakle kancelarijski posao . I to ti je ... prikaži još! klesarstvo, ali šta drugo i očekivati. Muški će to ;)