Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravlje

Botoks 'malo pomaže' i u liječenju migrenskih glavobolja

glavobolja
Arhiva Večernjeg lista
11.02.2011.
u 14:50

Postoje ograničeni dokazi da "lijek" protiv bora može biti od pomoći u liječenju migrenskih glavobolja, prenosi saznanja stručnjaka BBC online

Pojavili su se ograničeni dokazi da korištenje botoksa može pomoći onima koji pate od migrena. "Lijek" za bore, koji u Velikoj Britaniji stoji 276 funti po injekciji, pokazao je na testiranju provedenom među 1300 pacijenata da smanjuje učestalost glavobolja. Nalazi su dvojbeni s obzirom na to da je desetak pacijenata imalo pogoršane simptome glavobolje, no otvaraju mogućnosti daljnjim istraživanjima.

 U Velikoj Britaniji, prema procjenama, od kroničnih migrena pati oko 700.000 ljudi.

 Nije još do kraja jasno kako neurotoksini utječu na kronične migrene, ali se smatra da mogu blokirati signale boli.

 – Nejasnoće i ograničeni dokazi korisnosti za ljude koji pate od migrena otežavaju da se botulinum toksin A preporuči i ponudi kao jedna od mogućnosti tretmana tog problema – slažu se i autori istraživanja, donosi BBC online.

Predstavnici društva Migraine Action ističu pak da svatko tko pati od migrena zna da su šanse za izlječenje male, ali i da je za te pacijente, koje napadi migrena nerijetko onesposobe za normalan život, od velike važnosti da im se pruži barem nada. Zaključuju da bi botoks svakako trebao biti ponuđen kao opcija u borbi protiv migrenskih bolova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije