Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Austrija, susretište Europe

austria.info
Foto: PR FOTO
1/12
PR
Autor
PR članak
27.11.2015.
u 08:00

Jedan mudrac nekoć je rekao: „Sreća je jedina stvar koja se udvostruči kad ju podijeliš.“ Za vrijeme obiteljskog zimskog odmora ta se mudrost potvrđuje iz godine u godinu.

Mnogi sretni trenuci na zimskom odmoru su kao stvoreni za dijeljenje s cijelom obitelji. Zajedničko klizanje po zaleđenom jezeru jedan je od njih, ili pak noćno sanjkanje bajkovitom zimskom šumom. I brčkanje u ugodno toploj termalnoj vodi je doživljaj koji će cijeloj obitelji dugo ostati u sjećanju.

Druge snježne radosti odrasli i djeca pak doživljavaju na sasvim različit način – zato je dobro da austrijska obiteljska skijališta pružaju odgovarajuće uvjete za svačiji ukus. Dok se naši dragi najmlađi imaju priliku iživjeti na dječjem skijalištu ili u zabavnom parku za djecu, gdje će ih podučavati dobro raspoloženi učitelji skijanja, roditelji će konačno pronaći ono što najviše trebaju: vrijeme za same sebe. Možda i samo zato da bi pročitali kakvu dobru knjigu ili se prepustili ugodnoj masaži. Ili kako bi se na skijama spuštali po blještavim prhkim skijaškim stazama brzinom i ritmom koji im najviše odgovaraju. No zasigurno i kako bi mogli svratiti u jednu od autohtonih alpskih koliba te uz uživanje u autohtonoj užini i domaću rakiju napunili svoje baterije.

Najbolji znak da je takav dan bio ispunjavajuć za cijelu obitelj: kad se noću ne čuje niti glasa, jer su i roditelji i djeca, iscrpljeni ali sretni utonuli u dubok san i već sanjaju o sljedećem uzbudljivom danu.

ONLINE www.austria.info
Mnogobrojni savjeti za zimski odmor s cijelom obitelji.

Životni osjećaj adventa

Advent u prijevodu znači dolazak – a poneki posjetitelj adventskih sajmova u Austriji osjetit će kako pomalo dolazi samome sebi.

Možda je stvar u napjevima božićnih zborova ili u nostalgičnom svjetlu svijeća i baklji. Možda u zavodljivim mirisima kuhanog vina, prženih krumpira i pečenih kestena. Što god austrijske adventske sajmove činilo tako omiljenima, svi koji ih posjete vrlo rado produže svoj boravak u toj svečanoj atmosferi, umjesto da odmah odjure u sljedeću trgovinu kako bi nabavili još jedan poklon za svoje najbliže.

Foto: PR FOTO

Nekoć, u srednjem vijeku, ti su sajmovi ljudima navodno pružali mogućnost da se na početku hladnog doba godine opskrbe mesom i drugim za zimu neophodnim namirnicama. Danas su austrijski adventski sajmovi potpuno posvećeni predblagdanskom uživanju: ovdje se do mile volje degustira, brblja i smije, razgledava umjetničke ručne radove, i pritom pronalazi i pokoji božićni dar. Raskošan ambijent pritom je zaslužan za to da se oči od sreće ne cakle samo djeci.

Dvorac Schönbrunn, primjerice, privlači svojim imperijalnim šarmom, salzburški trg ispred katedrale pak svojom baroknom kulisom. Još je romantičnije u snijegom prekrivenim zimskim krajolicima, primjerice na božićnom sajmu u St. Wolfgangu na jezeru Wolfgangsee: fenjer svjetla mira sjaji iznad bistrog, noćnog jezera te poziva i domaće i strane goste iz cijelog svijeta da ga posjete. Kao i na brojnim drugim mjestima, i ovdje se majstorima rukotvorina i starih zanata može gledati preko ramena i pritom bar malo zaboraviti na vrijeme. Istinski luksuz, kojeg bi si trebali i češće priuštiti – i koji je prije svega u stresno predbožićno vrijeme više nego dobrodošao.

ONLINE www.austria.info
Ovdje ćete pronaći najljepše adventske sajmove i božićna sela.

Želite prijaviti greške?