Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opisao je svoje iskustvo

Američki novinar proveo je 36 sata u Splitu: 'To je grad u koji se lako zaljubiti'

shutterstock
09.06.2023.
u 13:30

Alex Crevar kaže kako se u Split lako zaljubiti i kako je s nedavnim uvođenjem eura te ulaskom u schengensko područje ovaj grad, koji je iznikao iz palače sagrađene za rimskog cara Dioklecijana prije 17 stoljeća, još pristupačniji.

Alex Crevar je novinar i stalni suradnik New York Times Travela. U Hrvatskoj živi 20 godina, a sada je proveo 36 sata u Splitu kako bi ostatku svijeta dočarao njegovu ljepotu i privlačnost. On kaže kako se u Split lako zaljubiti i kako je s nedavnim uvođenjem eura te ulaskom u schengensko područje, ovaj grad koji je iznikao iz palače sagrađene za rimskog cara Dioklecijana prije 17 stoljeća, još pristupačniji. 'Šik grad na jadranskoj plaži, aktivno arheološko nalazište i ponosni, čvrsti lučki grad u jednakoj mjeri, Split je prepun dugih ribljih ručkova, drevnih tradicija i večeri punih vina', napisao je za The New York Times te detaljno opisao svoja 36 sata provedena u ovom morskom gradu.

Petak

18 sati: Plivanje prije večere na moru

Plaža Bačvice, pet minuta hoda od glavne trajektne luke, dobila je ime po vinskim bačvama (bačvicama) koje su se nekada ovdje iskrcavale zbog plitkog, mekog, pješčanog dna (za razliku od tipičnih hrvatskih kamenih plaža). Ova plaža također je poznata po piciginu, igri ronjenja, rukometa i hacky-sacka koji se igra u vodi do koljena i rođen je na ovoj plaži. Nakon kupanja, prošećite 10 minuta uz obalu do Dvora, desetljeće starog restorana s terasom uz more. Započnite s canelon tunom (oko 16 eura ili 17 dolara) — rolanim carpacciom od tune punjenim foie grasom — i čašom vugave (oko 6 eura), bijelog vina s otoka Visa. Zatim se počastite janjetinom posluženom s pečenim krumpirom i kremom od ružmarina (oko 25 €).

GALERIJA: Prije odlaska na odmor, stavite kovanicu u zamrzivač. Razlog? Bit ćete nam zahvalni

1/4

21:30 sati: Vrijeme je za koktele

Za Splićane, alkohol obično znači vino, rakija (lokalna rakija) ili pivo. Koktel bar Sistema počeo je to mijenjati. Nekoliko metara od gradskih srednjovjekovnih bedema, vrata Sisteme skrivaju police prepune pića. Vlasnik, Anteo Ivanišević, Splićanin koji je zanat izučio u New Yorku i Novom Zelandu, pravi pića koristeći lokalno inspirirane mješavine: One drink, Solstice (9,95 €), mješavina je amara, borovnice, brusnice, limunskog timijana i teranina, liker od crne hrvatske sorte grožđa teran. Večernje veselje završite čašom ili dvije travarice (2,10 €), dalmatinskom rakijom i panoramskim pogledom na Split na Teraci Vidilici, prostranoj vanjskoj terasi na istočnim padinama Marjanskog poluotoka.

Subota

8:30 sati: Buđenje s farmerima i trgovcima

Riva, šetnica uz more, puna je kafića (espresso košta oko 1,5 eura) i vrvi modno osviještenim lokalnim stanovništvom. Otvorena svakodnevno, vanjska zelena tržnica veličine gradskog bloka poznata kao Pazar nalazi se na istočnom kraju Rive. Kupite obroke na štandovima svježeg voća, povrća, orašastih plodova, meda i dalmatinskog maslinovog ulja. Zatim se uputite na zapadni kraj šetnice i Ribarnicu, koja je prepuna kamenih stolova na kojima trgovci jastrebovima prodaju jadransko blago: svjetlucave brancine, škampe, jastoge, kamenice. Vaša nagrada nakon kupovine: Kruščić, obrtnička pekara (iza ribarnice) u kojoj se rustikalne kreacije poput savijače od višanja (2,40 €) rade od organskog brašna od cjelovitih žitarica.

10:00 sati: Šetnja kroz carevu palaču

Dioklecijanova palača uvrštena je na UNESCO-ov popis 1979. godine i još uvijek čini aktivno središte Splita, gdje lokalno stanovništvo kupuje, sastaje se na kavi i obavlja svakodnevne poslove . Angažirajte vodiča (oko 50 € po satu), poput enciklopedijskog vodiča i povjesničara Dine Ivančića, pa se pripremite na povijesno preopterećenje. Ulaz u palaču je besplatan, uz naplatu za određene atrakcije. Značajke unutar palače uključuju vladareve 3500 godina stare egipatske sfinge; pogled s vrha zvonika katedrale Svetog Dujma (7 €); savršeno očuvane podzemne prostorije (7€); i Jupiterov hram, koji je bio posvećen glavnom božanstvu starog Rima i kasnije pretvoren u krstionicu u 7. stoljeću (3 €).

VEZANI ČLANCI: 

12 sati: Jedite tamo gdje mještani jedu tijekom cijele godine

Mještani znaju: da biste dobro jeli, odaberite mjesta otvorena tijekom cijele godine, a ne samo tijekom turističke sezone. Villa Spiza jedno je od takvih mjesta. Restoran koji prima samo gotovinu, ima dvije intimne blagovaonice s kamenim zidovima i grubo piljenim, drvenim stropnim gredama te ne prima rezervacije. Također nema zamrzivač, tako da su sastojci svakodnevno svježi (rukom pisani jelovnik ažurira se u skladu s tim).

13 sati: Prošećite hrvatskom i europskom umjetnošću

Minutu hoda od sjevernih Zlatnih vrata palače i kipa srednjovjekovnog biskupa Grgura Ninskog, koji je izradio glasoviti hrvatski kipar Ivan Meštrović, Muzej likovnih umjetnosti (ulaznica, 5 €) nudi predah od užurbanog spleta splitskih ulica . Njegova kolekcija od više od 5000 djela predstavlja hrvatske i druge europske umjetnike od 14. stoljeća do danas. Obratite pozornost na modernu umjetnost (uključujući Meštrovićeve skulpture) i suvremena djela koja uključuju apstraktne slike Ede Murtića. Prije nego što se vratite u gradsku vrevu, opustite se uz cappuccino (oko 1,85 €) na terasi kafića muzeja koja gleda na zidine palače.

14:30 sati: ponesite Split kući

Nadalina je čokoladarnica unutar središnjeg niza ulica palače koju je otvorio Marinko Biškić, punk rocker koji je postao jedan od prvih hrvatskih proizvođača bean-to-bara. Naći ćete čokolade (3 €) s lokalno prženim zrnima kakaovca s Madagaskara, Bolivije i Kube. Iza ugla, Uje Oil Bar ima sedam soba u kojima možete kupovati i kušati dobro pripremljene prehrambene proizvode, kao i sjesti i jesti. Na Ujevim policama favoriti su maslinovo ulje s hrvatskog otoka Brača (boce od 500 ml, 36,50 €) i džem od suhih smokava (oko 3,50 €). U blizini, Break Time je atelje koji se nalazi uz Marmontovu ulicu s buticima koji stvara i prodaje nautičke narukvice od užeta (oko 35 €) s različitim dizajnom, kopčama i mogućnostima graviranja.

15:30 sati: Oplovite Jadran

Lokacija palače - gradnja je započela otprilike 295. godine nove ere - nije bila slučajna. Strateški položaj Klisa, utvrde, i Salone, nekadašnjeg rimskog grada, danas u ruševinama - oba sjeveroistočno od Splita - pružao je zaštitu s planinskog sjevera. Jadran, koji je izvorno zapljuskivao samu palaču, čuvao je Brončana vrata s južnog krila, a plovidba obližnjim barijernim otocima (Brač, Hvar, Šolta), koji čine prirodni sustav kanala, zahtijevala je hrabrost. Kako biste bolje kontekstualizirali povijesnu važnost mora (i snimili nevjerojatne fotografije), rezervirajte prilagođenu ekspediciju jedrenja s veteranskim lokalnim dobavljačima opreme AndAdventure (od 500 € za do šest jedriličara u trajanju od oko četiri sata). Polazak iz luke, putovanje sa skiperom uključuje vino, sir i pršut.

19:30 sati: Kuhajte s dalmatinskim kuharom

Proučite povijest i gostoprimstvo grada s autoricom kuharice, licenciranim turističkim vodičem i lokalnom kuharicom Jolandom Vitaljić, koja je domaćin večera Chef’s Table (od 790 € za grupe od četiri do šest). Trosatna gurmanska iskustva i iskustva pripovijedanja (ograničenja u ishrani su prilagođena) održavaju se u izložbenoj kuhinji i blagovaonici 10 minuta hoda sjeverno od centra. Gledajte, kušajte i slušajte kako gospođa Vitaljić dijeli lokalne kulinarske tajne: na primjer, da ukusni kapari rastu na grmovima u blizini Srebrnih vrata palače. Priprema desetak jela uz vino i aperitiv, s tipičnim jelovnicima koji uključuju domaću tjesteninu s gljivama i lokalnim začinskim biljem, sir odležan tradicionalno u ovčjoj koži, pečenu bijelu ribu i kolač od naranče s rogačem i bademima.

22 sata: Uživajte u bluesu

Ušuškan među secesijskim vilama, pored srednjovjekovnih zidina koje uokviruju sjeverni kraj centra, Soul — novi bistro i salon s laganim zalogajčićima, D.J. večeri i intimnom dvorišnom terasom — pruža idealan prijelaz između večere i kasnonoćne zabave. Toče se hrvatska vina i izbor craft piva iz obližnje pivovare Familia (oko 4,50 €). Probajte čašu pošipa, bijelog vina s obližnjeg otoka Korčule (3,30 €), da pokrenete tok. Nakon toga, uputite se u Baraka BBQ and Brew Bar, gdje rock i blues izvođači izlaze na pozornicu (besplatan ulaz) uokvirenu zidom od gitara i američkom zastavom od stropa do poda napravljenom od lanaca. Naručite American pale ale (3,60 € za pola litre) splitske pivovare Tap B i pronađite svoj đir.

VEZANI ČLANCI: 

Nedjelja

10:00 sati: Istražite vilu kipara

Na južnoj strani Marjanskog poluotoka, 20 minuta hoda zapadno od središta Splita, Galerija Meštrović (ulaznica od 12 € uključuje ulaz u kapelicu na obali preko puta) nalazi se u raskošnoj kući koju je izgradio kipar Ivan Meštrović. Meštrović, koji je odrastao u siromaštvu u dalmatinskom zaleđu i umro 1962., dovršio je gradnju vile 1939., ali je Drugi svjetski rat skratio njegovo vrijeme na imanju koje je trebalo biti njegov ljetnikovac i atelje. Danas su prostrane prostorije ispunjene nacrtima, slovima i mnogim ponajboljim djelima plodnog stvaratelja: slikama i odmah prepoznatljivim, izduženim linijama njegovih skulptura od drveta, bronce i mramora, koje je hvalio francuski kipar Auguste Rodin.

12 sati: Napunite trbuh i otvorite pluća

Dalmatinci nisu ljudi koji doručkuju. Nakon jutarnjeg posla (počevši rano kako bi se pobijedila vrućina), obitelji su se tradicionalno okupljale na marendi. Dujkin Dvor, konoba s terasom prema Matejuški, ribarskoj luci, na rubu naselja Varoš, poslužuje klasična jela. Opskrbite se brudetom, bogatom juhom od bakalara, maslinovog ulja, luka, češnjaka, vina i rajčica, a poslužuje se s palentom (20 €). Zatim nastavite s užinom i popnite se obližnjim stubištem do zaštićene Park šume poluotoka Marjan od 742 hektara, poznate kao 'pluća grada'. Na vrhu stepenica uživajte u pogledu prema Trogiru, koji je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, te otocima Čiovu i Šolti.

14 sati: Okrenite ključ

Za širu sliku povijesti i razvoja Splita, idite lokalnim autobusom 22 (3 €) u unutrašnjost do tvrđave Klis (ulaznice, 10 €), smještene u klancu između planina Kozjak i Mosor. Tvrđava je građena i obnavljana više od 2000 godina jer su kontrolu nad ovim strateškim položajem i 'ključem Dalmacije' imali Iliri, Rimljani, Bizantinci, Osmanlije, Mlečani i Hrvati. Na povratku (također autobus 22), zaustavite se kod arheološkog nalazišta Salona (8 €), nekoć među najmnogoljudnijim gradovima Rimskog Carstva koje datira iz trećeg stoljeća pr.Kr. Možete šetati između sarkofaga, mozaika i amfiteatra. Primijetite, u daljini, dugačak akvadukt izgrađen za Dioklecijanovu palaču koji još uvijek opskrbljuje Split vodom.

Ovo su najpovoljnije europske destinacije za odmor u dvoje - naši susjedi dominiraju ovom listom:

Komentara 2

OB
Oblacni
14:21 09.06.2023.

Onako kako je ovaj novinar napisao, samo za jesti i popit, jasno umjereno i jedno i drugo, trebas 100 € dnevno, pomnozos sa 30 dana u mjesecu, pa ako si Hrvat.......smrznes se u pol ljeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije