Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak primadone

Umrla slavna sopranistica koja je u Bečkoj operi nastupila 600 puta

18.10.2021.
u 21:31

U Švicarskoj je u sedamdeset i petoj godini života umrla velika slovačka koloraturna sopranistica Edita Gruberova. Debi je imala u Bratislavi 1968. godine, a od scene se oprostila 2019. godine. Samo u bečkoj Operi nastupila je oko 600 puta

U Švicarskoj je u sedamdeset i petoj godini života umrla velika operna međunarodna zvijezda, slovačka koloraturna sopranistica Edita Gruberová. Pjevanje je studirala u Bratislavi i Pragu, a debitirala je 1968. godine u Bratislavi kao Rosina u "Seviljskom brijaču".

Nakon usavršavanja kod komorne pjevačice Ruthilde Boesch u Beču, 1970. imala je i debi na sceni Bečke opere i to kao Kraljica noći iz Mozartove "Čarobne frule". Samo u toj svojoj paradnoj ulozi na bečkoj pozornici nastupila je šezdeset i devet puta.

Čak osamdeset i devet puta u Bečkoj je operi pjevala Donizettijevu Luciu Di Lammermoore, a devedeset i sedam puta Zerbinettu iz Straussove "Arijadne na Naksosu". Riječ je o ulozi koja ju je 1976. godine lansirala u sam svjetski operni vrh. Samo u Bečkoj operi nastupila je šest stotina puta i više nego opravdano zaradila i titulu komorne pjevačice, koju je dobila i u Bavarskoj. 

Tokom polustoljetne karijere nastupala je u opernim kućama Münchena, Bonna, Mannheima, Züricha, Ženeve, Salzburga, Barcelone, Milana, New Yorka, Washingtona i Tokija. Briljirala je u ulogama kao što su Mozartove Konstanza i Donna Anna, Verdijeva Gilda i Violetta, Offenbachova Olympia... Iznimno je bila tražena kao pjevačica u Donizettijevim i Bellinijevim operama. 

Surađivala je s velikim dirigentima kao što su to bili Karl Böhm, Herbert von Karajan, Carlos Kleiber, Riccardo Muti, Seiji Ozawa i  Giuseppe Sinopoli. Uspješno je pjevala i popijevke, a gostovala je i u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski održavši nezaboravan koncert. 

Iza nje je ostala iznimno velika diskografija, a osvojila je i brojne nagrade. 

Karijeru je završila u rujnu prošle godine, nakon oproštajne turneje. Od bečke se publike oprostila u lipnju 2018. godine, obilježivši pola stoljeća od bečkog debija. 

Opravdano su je zvali kraljicom kolorature, kraljicom belcanta, ali i jednim od najljepših i najpokretljivijih glasova posljednjih desetljeća. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije