Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Umrla velika mezzosopranistica i legenda Bečke opere Christa Ludwig

U devedeset i četvrtoj godini života preminula je slavna njemačko-austrijska mezzosopranistica koja je većinu karijere provela u bečkoj Državnoj operi Christa Ludwig
25. travnja 2021. u 20:38 0 komentara 123 prikaza

U devedeset i četvrtoj godini života preminula je velika njemačko-austrijska mezzosopranistica koja je većinu svoje karijere provela u bečkoj Državnoj operi Christa Ludwig. Rođena je u Berlinu 16. III. 1928 u umjetničkoj obitelji.

Majka joj je bila operna pjevačica, otac operni pjevač i kazališni intendant. Pjevanje je učila kod majke i na Muzičkoj školi u Frankfurtu, gdje je prvi put nastupila 1946. godine kao princ Orlofsky u "Šišmišu".

Nakon angažmana u Frankfurtu, Darmstadtu i Hannoveru, od 1955. prvakinja je Bečke državne opere, gdje vrlo rano dobiva i titulu komorne pjevačice. Gostovala je i u najvećim opernim kazalištima na svijetu te bila počasna gošća najvažnijih festivala. 

Posebno su zapaženi njeni nastupi u operama W. A. Mozarta, R. Straussa, G. Verdija, R. Wagnera i "Fideliu" L. v. Beethovena. Cijenjena je i kao nenadmašna pjevačica Lieda te koncertna pjevačica u najvažnijim vokalno-instrumentalni djelima klasike.

'NY Philharmonic Music Director Lorin Maazel on the tramac at Pyongyang\'s airport waiting for his orchestra to deplane. Feb. 25, 2008' Dirigentska legenda Prije dolaska u Zagreb Maazel je u Bečkoj operi otkrio vlastitu bistu

Njena je karijera trajala dugih pola stoljeća, što znači da je ovladala vrhunskom pjevačkom tehnikom i imala jake živce. Iza nje je ostala i bogata diskografija. Između ostaloga još je 1961. godine snimila "Normu" sa Mariom Callas. 

U bečkoj Državnoj operi debitirala je 1955. godine kao Kerubin u Mozartovoj operi "Figarov pir", a u zgradi te slavne Opere na sv. Stjepana iste godine u ulozi Oktavijana u "Kavaliru s ružom" R. Straussa. 

izlozba izložba Svjetski sjaj hrvatske operne primadone Sene Jurinac

U kući na Ringu nastupala je kontinuirano puna četiri desetljeća i bila ljubimica bečke publike. Samo u toj opernoj kući nastupila je 769 puta u četrdeset i dvije uloge uglavnom pjevajući svoj mezzosopranski fah, ali i sa izletima u onaj sopranski, pjevajući ulogu "Fidelia" u istoimenoj Beethovenovoj operi ili "Maršalice" u "Kavaliru s ružom" R. Straussa. 

Praizvodila je i suvremene opere ("Posjet stare dame" Claire Zachanassian), surađivala sa najvećim dirigentima poput Karla Bohma, Herberta von Karajana i Leonarda Bersteina.  

Od bečke operne publike oprostila se 1994. ulogom Klytämnestre iz "Elektre" R. Straussa. U Beču je često nastupala sa hrvatskom sopranisticom Senom Jurinac, također komornom pjevačicom bečke Državne opere.  

NA MORU
Imamo fotografiju: Evo kako je predsjednik Milanović izgledao u mladosti
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.