Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STEFANO VLAHOVIĆ:

'Umjesto iz Hrvatske, povrće ćemo uvoziti iz Turske i Urugvaja'

produkty pitania, stefano vlahovic, damir imamović (1)
Foto: Arhiva tvrtke
08.08.2014.
u 18:27

Sankcije će dovesti do viših cijena za sve – i za dobavljače i za kupce

Poslovni se ljudi znaju prilagoditi, čak i pod sankcijama. Jedina je razlika što sada smrznuto povrće u Rusiju nećemo uvoziti iz Hrvatske, već iz, primjerice, Urugvaja ili Turske. Tako komentira rusko uvođenje zabrane uvoza prehrambenih proizvoda Stefano Vlahović, industrijalac koji već dugo nosi titulu najuspješnijeg Hrvata u Rusiji i nadimak “kralja smrznutih pilića”.

Kamioni i kontejneri

Njegova kompanija Produkty Pitania iz Kalinjingrada najveći je proizvođač smrznutih proizvoda u Rusiji i jedan od najvećih u istočnoj Europi. S četiri tvornice u kalinjingradskoj regiji i više od dvije tisuće zaposlenih, Vlahović je proširio asortiman od polugotovih mesnih proizvoda do proizvoda od tijesta i povrća, a njegovo se bogatstvo još prije nekoliko godina procjenjivalo na više od 100 milijuna dolara.

– Naravno da uvođenje sankcija otežava poslovanje s obje strane, kao predstavnik biznisa ih ne podržavam. Sankcije će, u konačnici, dovesti do povećanja cijene za sve, za isporučioce i za kupce – kaže Vlahović.

Rođen u Trstu, ali porijeklom s Hvara, osmogodišnji Stefan nakon smrti oca odlazi s majkom u Rusiju. Vlahović je stekao menadžersko obrazovanje u Americi, a prvi veći novac zaradio je na uvozu piletine u Rusiju iz SAD-a.

Sumnjam da EU nije očekivao ovakvu reakciju Rusije. Najsmješnije je što su europske sankcije beskorisne

Nakon nekog vremena odlučio je pokrenuti proizvodnju stvarajući vlastiti brend “Zlatni pjetlić”, uvozeći piletinu iz cijeloga svijeta i prerađujući je u gotove proizvode.

– Problemi su ozbiljni jer mjesečno uvozimo stotine i stotine kontejnera iz Kanade, Poljske... Iz Hrvatske uvozimo nekoliko kamiona smrznutog povrća – kaže, ali i dodaje kako ovo nije prvi put da je pred problemima zbog situacije “na koju nema utjecaja”.

Procedura se već zna i već se primjenjuje.

– Prve su mjere pronalaženje alternativnih dobavljača. Okrećemo se prema Urugvaju, Tajlandu, Turskoj... – objašnjava Vlahović, navodeći države koje nisu pod ruskim sankcijama.

Podrška javnosti

– Sumnjam da Europska unija nije očekivala ovakvu reakciju Rusije i uvođenje sankcija prema EU. Najsmješnije je to što europske sankcije, ni prvi ni drugi ni treće krug, neće imati posljedice i neće u Rusiji postići nikakav cilj. EU uvodi sankcije prema Rusiji tek toliko, da bi mogli reći da nešto rade – kaže o političkoj pozadini spora Rusije i Zapada.

– Vrlo se rijetko govori o ruskom stavu. Rusi smatraju da se ovo događa zbog stranog ometanja i zadiranja u njihovu zonu utjecaja. Kao da netko prigovara Amerikancima što, na primjer, brane Teksas – objašnjava.

Trenutačno raspoloženje u ruskoj javnosti uspoređuje s raspoloženjem u Sjedinjenim Državama kad je tadašnji predsjednik George W. Bush započeo rat u Iraku.

– Sjećate se koliko mu je porasla podrška javnosti u tom trenutku. Slično je i u Rusiji. Podrška vođi je enormna – kaže Vlahović.

Komentara 62

TH
than
18:46 08.08.2014.

To smrznuto povrce u preko 90% slucajeva nije iz Hrvatske. Okrenes iza, pogledas zemlju porijekla ili je Srbija ili Madjarska ili Belgija ili... Jedino se kod nas pakira.

CH
chemica
19:25 08.08.2014.

SSSR je propao mada nije bio pod sankcijama. Danas će Rusija pod sankcijama preživjeti?! Vrlo čudna logika. Čim ovise o uvozu hrane, jasno je da su izgubili. Samo je pitanje vremena. Taktika iscrpljivanja će se svakako isplatiti. Lako je Vlahoviću reč da će biti skuplje i za dobavljače i za kupce. Što će jadna sirotinja koja nema za kruh? Slegnut će ramenima uz komentar da se sranj* dešavaju? Za dom! Gladni. Neće dugo. Ameri su srušili sovjetsko carstvo, a na najboljem su putu da sruše i Putinovo. Staklene su to nožice. Puno tenkova i nuklearnih bojevih glava, ali jako malo hruha. Nije ovo Lenjingrad pa da se kruh "razrjeđuje" s piljevinom. Stjerat će Rusi Putina u rodno mjesto. Hoće oni mobitele, kompjutore, kućna kina...A ama baš ništa od toga Rusija danas ne proizvodi. Čak ni hranu. A upravo je sve to skupa upravo poskupilo za 20-30%. Svaka čast Amerima. Zbilja su majstori. I Rusija šaptom pade. Baš da ne izbije nuklearni rat. Nije to Irak ili Libija. Imaju zbilja strategiju za sve. Neka sami Rusi maknu svog Slobu, kao Srbi svojevremeno. Upalilo je tada, a upalit će i opet. Lijepo je biti na pobjedničkoj strani, koliko god mali i nevažni bili.

HA
Harpoon
21:13 08.08.2014.

Dragi moj Stefano. Tvoje ime mi malo zvuči italijanski, pa ću te u daljnje tekstu zvati Stjepan i ili Štef, Gragi moj Štef, ako si u rodu sa Vlahovićem it TDR, onda znam koji ti je pedigre i neću tee pitati kako si stekao svoj prvi milion. Ako ćeš uvoziti iz Ugande, Mongolije ili Cube, mene zaboli jedan najintimniji dio moga tijela. Štef, drago mi je da si uspio poslovno, a jednoga dana kada i ako se sretnemo uz kavicu ćeš mi ispričati tko je bio tvoj politički sponzor u ovoj jadnoj, opljačkanoj i raspsrodanoj banamarana državici zvanoj Hrvatska. Bok Stjepane, javi mi se kad smogneš vrenena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije