Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stota godišnjica

Traži se najstariji šegrt Hlapić

Šegrt Hlapić, Vjeverica
arhiva VL
09.01.2013.
u 10:17

Od prvog izdanja u lipnju 1913. godine do danas Čudnovate zgode šegrta Hlapića doživjele su više od stotinu domaćih i inozemnih izdanja što ih čini najviše objavljivanim hrvatskim dječjim romanom, a vjerojatno i hrvatskim romanom uopće

Početkom lipnja 2013. navršit će se sto godina od prvog objavljivanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića, slavnog romana za djecu Ivanebrlić Mažuranić. Povodom ove godišnjice,  u organizaciji Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti, pokrenuta je nacionalna proslava Hlapićevog rođendana pod nazivom Hlapić 2013.

Proslavi se kao partner pridružila i Gradska knjižnica Rijeka koja je uz pomoć korisnika i građana prikladno krenula u potragu za najstarijim Hlapićem u gradu. Naime, od prvog izdanja u lipnju 1913. godine do danas Čudnovate zgode šegrta Hlapića doživjele su više od stotinu domaćih i inozemnih izdanja što ih čini najviše objavljivanim hrvatskim dječjim romanom, a vjerojatno i hrvatskim romanom uopće! Hlapićeve dogodovštine doživjele su čak prijevode na perzijski, bengalski, vijetnamski, japanski, kineski, esperanto (!) dok domaća izdanja svjedoče o mijenama, sjaju ilustracija, mentalitetu vremena i povijesti djetinjstva.

Svi su stoga Riječani  pozvani da zavire na svoje tavane, police, pod krevete, u ormare, podrume (…), pronađu svoje izdanje Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića te ga do 31. ožujka donesu u Dječji odjel Stribor, Trg 128. brigade HV 6 gdje će u travanjskom Tjednu dobre dječje knjige postati dijelom jedinstvene izložbe Hlapićeva baština.        

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije