Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borut Vild

Izložba umjetnika koji dizajnira znakove na vratima WC-a beogradskog MSU

Foto: HDD
1/6
27.11.2019.
u 14:44

Danas, 27. studenog u 19 sati u HDD galeriji otvara se izložba "Pet lakih komada" beogradskog dizajnera i sveučilišnog profesora Boruta Vilda.

U zagrebačkoj galeriji Hrvatskoj dizajnerskog društva u 19 sati otvara se izložba "Pet lakih komada" beogradskog umjetnika, grafičkog dizajnera i sveučilišnog profesora Boruta Vilda. Na otvorenju održat će se i razgovor Vilda te kustosa Marka Goluba i Dejana Kršića.

Borut Vild bez ikakve je sumnje jedna od vodećih ličnosti u dizajnu u regiji, ne samo kao grafički dizajner, nego i kao edukator s gotovo četiri desetljeća bogatog iskustva u tom području, neumoran promotor dizajna i vizualne kulture čiji nas rad neprestano podsjeća na njihovu vrijednost, humanističku dimenziju, duboku protkanost sa životom zajednice, ali jednako tako i duboku društvenu odgovornost dizajna kao prakse i profesije - navodi se u najavi izložbe. Na izložbi će, uz pregled njegovog rada, biti prikazane i neobične oznake za muške i ženske toalete beogradskog Muzeja Savremene Umjetnosti, koje je Vild dizajnirao inspiriran temama aktualnih izložbi u muzeju. 

Foto: Borut Vild/HDD

- Pet lakih komada Boruta Vilda nisu retrospektiva, izložba nema pretenzija obuhvatiti niti obrazlagati sav dosadašnji opus ovog autora, ali možemo govoriti o pet sekvenci, pet poglavlja, pet slika, pet priča o pojmovima koji su nam se u ovom trenutku učinili važnima u razumijevanju njegova rada i načina razmišljanja: Učenje, Politika, Institucija, Čitanje i Drugi. Svaki od tih 'lakih komada' daje nam kratki uvid u fragmente Borutovog dizajnerskog i edukatorskog djelovanja, uz osobni tekst i odabir predmeta i vizuala kroz koje se spomenuti pojmovi načas manifestiraju - kažu kustosi Marko Golub i Dejan Kršić.

Foto: Borut Vild/HDD

Borut Vild rođen je 1954. godine u Murskoj Soboti u Sloveniji, diplomirao je na Katedri grafike Fakulteta primijenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu 1979. godine. Od ranih osamdesetih pa sve do danas posvećen je grafičkom dizajnu i edukaciju, drugih ali i sebe. te je osam godina radio i u legendarnoj inovativnoj obrazovnoj ustanovi Školigrica. Danas radi kao redovni profesor na Departmanu digitalnih umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije (FMK) čiji je suosnivač, pokreće i vodi niz edukativnih programa i radionica, a 2010. je dizajnericom Isidorom Nikolić i arhitekticom i kustosicom Miom David osnovao međunarodnu konferenciju '(Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik', jedno od najuzbudljivijih regionalnih dizajnerskih manifestacija usmjerenu na studente i mlade dizajnere. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije