Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Doma je najbolje"

Što kada ti ovrhe zatrpavaju sandučić, a odrasla djeca se vraćaju kući

Kerempuh: Doma je najbolje
Foto: Kerempuh
23.10.2019.
u 09:46

Uz bogati humor, apsurd i ironiju, u ovom dramskom komadu sve su vrijednosti podložne pitanju, a ta pitanja uz redatelja Renea Medvešaka postavljaju: prevoditeljica Marta Medvešek i dramaturginja Dora Delbianco

Doma je najbolje? Ili možda najgore? Odgovore na to pitanje nudi predstava satiričkog kazališta Kerempuh čija je premijera zakazana za nedjelju 27. listopada. Riječ je o djelu „Doma je najbolje“ („Lapin Lapin“) poznate francuske spisateljice i redateljice Coline Serreau, u režiji Renea Medvešeka, koje se bavi dinamikom obiteljskog života, a koje je doživjelo veliki uspjeh u Francuskoj te na brojnim svjetskim pozornicama, osvojivši publiku svojim šarmom i britkošću.

Zadivljujuća je pritom i suvremenost ovog teksta, premijerno izvedenog sada već daleke 1986. godine, jer se u njemu otvaraju značajna pitanja kojima smo zaokupljeni sada i ovdje. Autorica naime propituje kako je to kada u zrelim godinama umjesto promaknuća dobiješ otkaz. Kako je biti višak – na poslu i u društvu? Kako je to kada ti ovrhe zatrpavaju sandučić, a odrasla djeca stan jer se vraćaju kući jedno za drugim nakon neuspjelih brakova i propalih karijera? Koliko se bojimo stranaca te koliko smo stranci u nama naizgled najbližim odnosima? Uz bogati humor, apsurd i ironiju, u ovom dramskom komadu sve su vrijednosti podložne pitanju, a ta pitanja uz redatelja Renea Medvešaka postavljaju: prevoditeljica Marta Medvešek i dramaturginja Dora Delbianco.

U Kerempuhu kažu kako je upravo Rene Medvešek idealan redatelj za ovo djelo, jer je svojim senzibilnim redateljskim rukopisom izgradio čudesni svijet ove priče, svijet koji vječno balansira na rubu potpune eksplozije i samouništenja. Unutar bogatih slojeva ove priče on se posebno posvetio socijalnoj tematici, ističući pri tome britki crni humor samog djela, ali i koristeći elemente bajke, fantastike, ironije i groteske.

U predstavi glume: Josip Brakus, Anita Matić Delić, Damir Poljičak, Sreten Mokrović, Luka Petrušić, Mia Anočić – Valentić, Mirela Videk Hranjec, Matija Šakoronja, Elizabeta Kukić, Karlo Mlinar i Igor Jurinić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije