Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
deniver vukelić

Prva opsežna knjiga o magiji na hrvatskom povijesnom prostoru

ZORAN JELAČA/ŠKOLSKA KNJIGA
21.10.2021.
u 10:02

Sjajna znanstvena knjiga "doktora za magiju" objavljena je u izdanju Školske knjige.

Što je magija? Kakvo je slavensko i protohrvatsko starovjerje? Koji su osnovni doticaji magije i pučke kulture? Ima li magija veze sa slobodnim zidarstvom? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja na više od 700 stranica daje sjajna znanstvena knjiga “Magija na hrvatskom povijesnom prostoru” dr. sc. Denivera Vukelića (u žargonu zvanog i doktorom za magiju), profesora povijesti i hrvatskog jezika i književnosti te doktora znanosti iz područja etnologije i antropologije, a upravo je objavljena u nakladi Školske knjige.

Knjiga je nastala na temelju višegodišnjih istraživanja, pisana je znanstveno-popularnim stilom, a u njoj se prvi put u Hrvatskoj složeni pojam magije obrađuje na interdisciplinaran način. Knjiga je bogata umjetničkim, povijesnim i suvremenim slikama i ilustracijama. Prva dva poglavlja odgovaraju na pitanja što je magija i koje su njezine glavne sastavnice, slijede četiri velika poglavlja koja detaljno obrađuju magijske fenomene i modele magijskog djelovanja u praksi od prapovijesti do danas. Posljednje pak poglavlje bavi se slobodnim zidarstvom, magijskim sinkretističkim društvima, sotonizmom, neošamanizmom, vještičarstvom i wiccom te masovnom magijskom popularnom kulturom 20. i 21. stoljeća. Dakle, autor u znanstveni kontekst stavlja i niz kontroverznih fenomena.

Kako je istaknula urednica knjige Sonja Miličević Vukelić, knjiga će biti iznimno korisno studentima, profesorima i znanstvenicima, ali namijenjena je svima koji žele saznati primjerice što je to prirodna magija, a što drevna mudrost, tko su bajalaci i bajalice, grabancijaši, sihiribazi, babalawe ili pak žele istražiti kako su se u povijesti razlikovale vilenice od vještica, travarke od uročica, dobri vračevi od loših i mnogo više.

Komentara 1

ZV
zvezdomor
11:41 21.10.2021.

Dosadno Ja pisem bolju-Preživjeti u Hrvatskoj, kojom magijom..?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije