Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spektakl na Dubrovačkim ljetnim igrama

Matej Meštrović, Matija Dedić i Hakan Ali Toker sviraju Vivaldija

meštrović trio
Foto: DLJI
25.07.2016.
u 11:30

Praizvedba "Godišnjih doba" za tri klavira moći će se gledati uživo i preko interneta, na adresi koju ćete lako naći uz pomoć oznake #vivaldidubrovnik

Večeras, 25. srpnja, Dubrovačke ljetne igre predstavljaju jedinstveni glazbeni događaj i doživljaj: praizvedbu Vivaldijevih Godišnjih doba za tri klavira.

Svestrano nadaren Matej Meštrović popularne je i virtuozne violinske koncerte talijanskog baroknog majstora najprije obradio za klavir i udaraljkaški ansambl. Tu je verziju sa samoborskim ansamblom Sudar svirao lani u Korčuli, na Festivalu barokne glazbe Korkyra, a na otvorenju nove sezone Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog pridružio mu se za drugim klavirom i Matija Dedić, uz violinista Stefana Milenkovića.

U ovoj novoj verziji, koja će Vivaldija još jednom provući kroz filter istočnjačkih i balkanskih neparnih ritmova, Meštroviću i Dediću pridružit će se još jedan otkačen i svestran virtuoz, turski pijanist i skladatelj Hakan Ali Toker.

- Hakana sam upoznao prije dvije godine u Zagrebu i odmah sam poželio s njima surađivati. Čim sam njemu i Matiji predložio ideju o Vivaldiju za tri klavira, stvari su krenule munjevitom brzinom. Hakan je fenomenalan pijanist, skladatelj i improvizator, uvijek otkačen. Stoga očekujem večeras jedno posebno zajedničko "ludilo" – rekao nam je Matej Meštrović uoči koncerta na Dubrovačkim ljetnim igrama koji će se, umjesto u atriju, održati na ulici ispred Kneževa dvora.

- Želja mi je uvijek predstaviti svoju glazbu širokom krugu ljudi, a bit će tu i jako puno zvuka. Zato sam odlučio da je idealno mjesto za izvedbu ispred Kneževa dvora – kaže Meštrović o izboru lokacije.

No, prije Vivaldija, uvod u koncert bit će skladbe poznate skladbe Johanna Sebastiana Bacha u osebujnim obradama dvojice sjajnih pijanista. Matija Dedić svirat će Badinerie iz Suite u h-molu, a Hakan Ali Toker izvest će Bachovu i svoju "Toccatu i fugu u plavom".

Zahvaljujući Meštrovićevom nastojanju da glazbom dopre do što većeg broja ljudi, ovaj spektakl moći ćete pratiti i ako nemate sreću biti večeras u Dubrovniku. Uz pomoć nekoliko sponzora (Ericsson Nikola Tesla, Vipnet, Millenium Promocija i Hrvatsko-turska udruga prijateljstva), koji su omogućili "live stream", koncert će se moći gledati u izravnom prijenosu na internetu. Lokaciju ćete lako pronaći ako u bilo koju tražilicu upišete #vivaldidubrovnik.

- Uvjeren sam da će veliki kompozitor plesati sa svima nama, jer kada sam bio mali, Vivaldi mi je prišao i rekao: "Jednog dana, kad narasteš, poigraj se sa mnom kao da si dijete" – kaže osebujni Meštrović pozivajući sve, ma gdje bili, na večerašnji koncert.

Večer kasnije, 26. srpnja, Matija Dedić će u Kneževu dvoru održati i samostalni recital. Bit će to njegov hommage ocu pod naslovom "Matija svira Arsena".  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije