Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVA

Praizvedba drame Svaki tvoj rođendan Mire Gavrana

Svaki tvoj rođendan Mire Gavrana
Foto: Mara Bratoš
1/10
20.12.2018.
u 12:03

Nova drama Mire Gavrana prati život jedne zagrebačke obitelji tijekom šezdeset godina

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prvi će put u povijesti uprizoriti tekst Mire Gavrana, jednog od najplodnijih, najizvođenijih i najprevođenijih hrvatskih autora. Praizvedba predstave Svaki tvoj rođendan u režiji Renea Medvešeka održat će se 30. prosinca 2018. godine s početkom u 19.30 sati.

Foto: Mara Bratoš

Nova drama Mire Gavrana prati život jedne zagrebačke obitelji tijekom šezdeset godina. U scenama podijeljenim desetogodišnjim razmakom upoznajemo Marijanoce roditelje, djeda i baku, polubrata, prijatelje, njihovu djecu, kolege, ljubavnice, cijelu lepezu različitih muških i ženskih likova koje pratimo u njihovom svakodnevnom životu. Činjenica da se svi nalaze na Marijanovim rođendanskim proslavama samo pojačava zamršenost međusobnih odnosa, prijevara i laži, koje polako uništavaju ljubav i povjerenje. U cijeloj toj kakofoniji osjećaja i uspomena Marijan uspijeva nekako isplivati na površinu, spreman na još jedan pokušaj osvajanja sreće. Ovaj zagrebački dramski kaleidoskop Miro Gavran napisao je posebno za HNK.

Foto: Mara Bratoš

U predstavi Svaki tvoj rođendan glume: Luka Dragić, Goran Grgić, Mislav Čavajda, Daria Lorenzi Flatz, Ana Begić Tahiri, Olga Pakalović, Vlasta Ramljak, Silvio Vovk, Luca Anić, Jadranka Đokić, Krešimir Mikić, Iva Mihalić, Ivana Boban, Vanja Matujec, Alen Šalinović, Ivan Glovatzky, Dora Lipovčan, Ivan Colarić i Ivan Jončić.

Foto: Mara Bratoš

Miro Gavran, kazališni autor, romanopisac i pripovjedač, rođen je u Gornjoj Trnavi 1961. godine. Djela su mu prevedena na 38 svjetskih jezika i najizvođeniji je hrvatski dramatičar u svijetu. Njegove knjige su imale više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu, i jedini je živući dramatičar u Europi kojemu je posvećen kazališni festival u Slovačkoj od 2003. godine. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, član suradnik HAZU. Tekst za dramu Svaki tvoj rođendan Miro Gavran napisao je nakon narudžbe zagrebačkog HNK.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije