Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Plavi ciklus Zagrebačke filharmonije

U petak 13. svibnja s početkom u 19:30 sati, Zagrebačka filharmonija održat će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog koncert u sklopu svog Plavog ciklusa. Slušatelji će imati priliku čuti skladbu Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ave verum corpus, KV 618 i Felixa Mendelssohna: 2. simfonija u B-duru, op-52 Lobgesang.
10. svibnja 2022. u 11:49 110 prikaza
Plavi ciklus Zagrebačke filharmonije
Pogledajte galeriju 1/2

Koncertom će ravnati šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz, međunarodno sve prisutniji umjetnik besprijekorne elegantne tehnike, sigurnoga vladanja mnogim vrlo zahtjevnim partiturama, izvanrednog osjećaja za glazbu, izražene komunikativnosti i emocionalnih izvedbi.

Kao vokalni solisti na ovom koncertu nastupit će sopranistice Olga Pasiecznik i Lidija Horvat Dunjko te u ulozi tenora Domagoj Dorotić uz pratnju Akademskog zbora „Ivan Goran Kovačić“

Wolfgang Amadeus Mozart, Ave verum corpus, djelo skladano 1791. godine postavka je latinske himne na temelju rimokatoličkog euharistijskog teksta. Djelo je nastalo pola godine prije skladateljeve smrti i osam godina nakon što je Mozart posljednji put dovršio djelo sakralne glazbe. Nježni i spokojni Ave Verum Corpus napisan je za Antona Stolla prijatelja koji je bio zborovođa u gradu Badenu bei Wienu.

Felix Mendelssohn: 2. simfonija u B-duru, op-52 Lobgesang, već u uvodnim taktovima čisto instrumentalne simfonije možemo čuti orkestralne boje i teksture koje su nas oduševile u njegovim mnogo poznatijim djelima – prizivaju Talijansku simfoniju te San ljetne noći. Mendelssohn je svojim istančanim osjećajem za tempiranje glazbene napetosti i uzbuđenja i dramaturgiju poruci koju prenosi tekst dao dramsku kvalitetu – skromnu, ali sretnu zahvalu Bogu za dar svjetlosti, odnosno u ovom slučaju dar znanja.

I ovog petka, s početkom u 19:00 sati u predvorju Velike dvorane ne propustite predkoncertni razgovor na kojem će ugledni gosti podijeliti s vama svoj umjetnički doživljaj ovotjednog koncerta Zagrebačke filharmonije.

Plavi ciklus Zagrebačke filharmonije | Autor :

Svijest o šećernoj bolesti
Svijest o šećernoj bolesti
Ova bolest treći je vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj! Evo koji su simptomi
Eurizon Asset Management Croatia
Eurizonov kutak o tržištu
Ulagači iznenadili kako gledaju na rat u Ukrajini. Amerikanci dodatno zaoštrili retoriku