Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Pjer Žalica: Film o Plavom orkestru posveta je jednoj generaciji

'DSC00161_nnn_kul_110810'
Foto: ''
1/3
11.08.2010.
u 15:05

Teško je komentirati premještanje Sarajevo film festivala zbog ramazana jer bi to odmah značilo političko svrstavanje – kaže redatelj.

Sve što je vezano za film a događa se u prostoru koji zovemo regijom, a to se zapravo svodi na bivšu Jugoslaviju, meni su prioritet – objašnjava bosanskohercegovački redatelj Pjer Žalica ("Gori vatra", "Kod amidže Idriza") zašto se rado odazvao pozivu da bude član žirija na festivalu glazbenih dokumentaraca u Starigradu Paklenici. Glazba i glazbeni film oduvijek su ga privlačili, snimio je i dokumentarac o Mostar Sevdah Reunionu, pa je time ispunio predispozicije za članstvo u žiriju..

– Meni je glazba, osobito popularna glazba, u životu jako važna. Počeo sam kao glazbenik, mislio sam da ću od toga živjeti, no na sreću ili nesreću, to nije tako bilo. Međutim, privatno, a i kao filmašu, glazba mi je i dalje jako bitna. Koji god film ima veze s glazbom, volim ga pogledati – potvrdio nam je i sam redatelj.

Hoćete li sljedeće godine biti prisutni i s novim glazbenim dokumentarcem, dugonajavljivanim filmom o "Plavom orkestru"?

Film je napokon gotov. Prije desetak dana završio sam zadnju verziju montaže, a sad još slijedi oko dva mjeseca tehničke obrade. Proces je trajao četiri godine, ali meni ne djeluje tako dug niti mi djeluje neprirodno. Saša Lošić i ja radili smo tako da ne opterećujemo ničiji budžet, radili smo gerilski jer film je priča o generaciji i vremenu. Više je to bio nekakav istraživački projekt nego filmski. Naš jedini scenarij bio je izbor ljudi i tema o kojima ćemo govoriti. To je vrlo širok raspon; od Ivice Osima u Austriji do Brace Dimitrijevića kojega smo snimali u Rumunjskoj. Film se zove "Orkestar" jer je dramaturška struktura takva da taj veliki ansambl ispriča jednu priču.

Hoće li premijera biti na sljedećem sarajevskom filmskom festivalu?

– Bio bi red da pričekamo Sarajevo jer je festival čekao nas tri godine. A kino Metalac i igralište I. gimnazije ipak su najbolji ambijent za premijeru toga filma.

Kakav je vaš stav, na pomicanje sarajevskog festivala zbog ramazana?

– To je vrlo osjetljivo komentirati zbog društveno-političkih okolnosti u mojoj zemlji. U Sarajevu, kad kihneš, to je politički stav. Svi znamo da se festivali nekad pomiču, ali ja nisam čuo da se u Europi neki festival pomiče zbog religioznih razloga. Nisam siguran gubi li Sarajevo time nešto ili dobiva – u svakom slučaju, podržavam festival. S druge strane, ne čudim se drukčijim mišljenjima, mišljenjima onih kojih kažu da se festival treba boriti za standarde građanskog života, s čim se također slažem.

Počinje li rat kao dominantna tema u bosanskim filmovima već svima izlaziti na nos? Je li to nešto što stranci još uvijek očekuju?

– Osobno nikada nisam želio praviti filmove o ratu, ali izbjegavati velike i vruće teme nije lako. Naravno da je, kad u svijetu kažete Bosna, prva asocijacija rat. No, među producentima i šefovima fondova ima onih koji kažu "samo mi nemojte više nuditi bosanski rat". Sada je aktualan rumunjski film sa socijalnim crnjacima, ali doći će i to vrijeme da će govoriti "samo mi ne nudite više rumunjske filmove o abortusima". Ja bih bio najsretniji kada bih napravio komediju koja će snažno kritizirati probleme današnjeg društva. Volio bih da više nema potrebe raditi filmove o ratu jer bi to bio znak da smo se pomaknuli korak naprijed.

I o čemu će onda govoriti vaš sljedeći film?

– Trenutačno sam u fazi poodmaklih priprema za realizaciju filma radnog naslova "Zetra i fortuna", potpuno vezanog za rat. Priča govori o izraelskom agentu Mossada koji je zatrovan mržnjom prema svemu što je drukčije od Izraela jer mu je kći poginula, ali nakon odlaska u Sarajevo on se detoksizira. To je priča o tome kako vas nekada najteže okolnosti mogu najbolje očistiti, potpuno je suprotno onome što sam maloprije izjavio da bih najviše volio raditi...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije