Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povučeni iz muzeja

Pet najvrjednijih izložaka iz Muzeja Biblije u Washingtonu su lažni

Biblija
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
23.10.2018.
u 10:47

Spisi s područja Mrtvog mora najstariji su primjerci biblijskoga teksta koji su ikada pronađeni i uključuju odlomke hebrejske Biblije ili Starog zavjeta koji su stari od 1.800 do više od 2.000 godina

Pet najvrjednijih izložaka iz Muzeja Biblije u Washingtonu su lažni, a ti fragmenti, za koje se smatra da su dio povijesnih zapisa s područja Mrtvog mora, više neće biti izloženi, piše Independent.

Akademici su testirali fragmente i utvrdili da "karakteristike fragmenata nisu u skladu s drevnim podrijetlom i stoga više neće biti izloženi", rekli su iz Muzeja. 

Spisi s područja Mrtvog mora najstariji su primjerci biblijskog teksta koji su ikada pronađeni i uključuju odlomke hebrejske Biblije ili Starog zavjeta koji su stari od 1.800 do više od 2.000 godina.

"Iako smo se nadali da će testiranje donijeti drugačije rezultate, ovo je prilika da informiramo javnost o važnosti potvrđivanja autentičnosti rijetkih biblijskih artefakata, iscrpnog procesa testiranja i naše predanosti transparentnosti", rekao je Jeffrey Kloha, glavni kustos Muzeja Biblije.

U travnju 2017. godine poslano je pet spomenutih, kasnije će se utvrditi lažnih, fragmenata u Bundesanstalt für Materialforschung und-prüfung (BAM), njemački Institut za analizu materijala, koji su testirali tintu i papirus. 

Danas, mnogi spisi s područja Mrtvog mora - ukupno oko 100.000 fragmenata - smješteni su u Svetištu Knjige koje je dio Izraelskog muzeja u Jeruzalemu. Iskopavanje i prodaja fragmenata zabranjeni su UN-ovom konvencijom o kulturnoj baštini iz 1970. godine.

Utemeljitelj Muzeja Biblije, Steve Green, koji vodi i Hobby Lobby lanac za preispitivanje artefakata, bio je suočen i s preispitivanjem otkupa više od 5.500 artefakata iz 2010. godine koji potječu iz Iraka. Lanac je pristao platiti novčanu kaznu u iznosu od tri milijuna dolara prošle godine kako bi riješio slučaj s Odjelom za pravosuđe koji je tvrdio da su fragmenti ilegalno prokrijumčareni, a oni su tada i vraćeni

Ključne riječi

Komentara 2

BR
Brankko
02:05 31.10.2018.

Piše: "Akademici su testirali fragmente i utvrdili da "karakteristike fragmenata nisu u skladu s drevnim podrijetlom i stoga više neće biti izloženi", rekli su iz Muzeja. " To nisu "akademici", to su u ovom slučaju znanstvenici. Pogledati u engleske rječnike i razmisliti!

BR
Brankko
02:03 31.10.2018.

Naslov je ovaj: "Pet najvrjednijih izložaka iz Muzeja Biblije u Washingtonu su lažni". -- Kakva je to nehrvatska gramatika?! Imitiranje engleskoga. Pet je izložaka lažno, dakle Pet je najvrjednijih izložaka iz Muzeja Biblije u Washingtonu lažno. Ne "pet su lažni"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije