Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posveta glumici

Osam filmova Mire Furlan u kinu Tuškanac

Goran Kovacic/pixsell
19.03.2021.
u 14:07

Zagrebačko kino Tuškanac organizira od 26. do 29. ožujka program posvećen nedavno preminuloj glumici Miri Furlan, s osam filmova u kojima je ostvarila zapažene uloge.

Uoči projekcije prvog filma iz programa "U raljama života" Rajka Grlića (1984), na programu u petak, 26. ožujka u 19 sati, uvodnu riječ o istaknutoj glumici i njezinim filmovima održat će viši filmski arhivist Juraj Kukoč. 

"Mira Furlan bila je istinska zvijezda hrvatskog i jugoslavenskog glumišta, a u hrvatskom filmu najčešće je glumila ljubavnice", ističe se u najavi "Tuškanca".

Kako se dodaje, posjetitelji će ju kao strastvenu i odlučnu ljubavnicu moći vidjeti u popularnim filmovima napravljenim prema književnim klasicima "Kiklop" (1982) Antuna Vrdoljaka, "U raljama života" i "Horvatov izbor" (1985) Eduarda Galića, a kao skromnu i povučenu ljubavnicu u Grlićevom "Za sreću je potrebno troje" (1985).

U crnogorskom filmu, kojega prati status kultnog ostvarenja, "Lepota poroka" (1986) Živka Nikolića glumi seljanku koja doživljava seksualno oslobađanje.

Prikazat će se i dva srpska filma, "Braća po materi" (1988) Zdravka Šotre i "Za sada bez dobrog naslova" (1988) Srđana Karanovića, u kojima Furlan glumi žrtvu etničko-ideoloških sukoba koji najavljuju jugoslavenske ratove, a na neki način i njezinu osobnu traumu iz devedesetih, kada je zbog javnih pritisaka morala napustiti ove prostore.

Filmsku i kazališnu karijeru je nastavila u SAD-u, a u nekoliko se navrata vratila u post-jugoslavensku kinematografiju i iz tog razdoblja program donosi najuspjeliji takav film, "Turneju" Gorana Markovića iz 2008.

Ulaz na filmove "U raljama života", "Kiklop", "Horvatov izbor" i "Za sreću je potrebno troje" je besplatan, dok se na ostale filmove u programu ulaz naplaćuje po redovnoj cijeni. 

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
14:26 19.03.2021.

dok se u vojvodini hrvate progoni ...u zg se jugo filmovi prijazuju...ako je to kultura...to nema veze s kulturom to su memorandumska valerijanska podmetanja...a mk vjerojatno nije ni cula za hrvate subotice...itd

DU
Deleted user
14:22 19.03.2021.

velicati nekoga tko nije mogao smisliti hrvatsku drzavu je degutantno...prosjecna ili ispodprosjecna gluma..zasto bas u zg...itd

BE
berija
15:10 19.03.2021.

Dobro, zbog kojih je to pritisaka morala napustiti "ove prostore"? Je li ju tko tukao, čupao za kosu, silovao, pobio joj obitelj, zapalio kuću, pucao na nju? Velika glumica? Dajte jedan film u kojem ne vadi sise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije