Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Osam filmova Mire Furlan u kinu Tuškanac

Zagrebačko kino Tuškanac organizira od 26. do 29. ožujka program posvećen nedavno preminuloj glumici Miri Furlan, s osam filmova u kojima je ostvarila zapažene uloge.
19. ožujka 2021. u 14:07 3 komentara 140 prikaza
Foto: Goran Kovacic/pixsell

Uoči projekcije prvog filma iz programa "U raljama života" Rajka Grlića (1984), na programu u petak, 26. ožujka u 19 sati, uvodnu riječ o istaknutoj glumici i njezinim filmovima održat će viši filmski arhivist Juraj Kukoč. 

američki san imigranata Ljudi su kao korov, gdje ih se stavi, tu će i rasti

"Mira Furlan bila je istinska zvijezda hrvatskog i jugoslavenskog glumišta, a u hrvatskom filmu najčešće je glumila ljubavnice", ističe se u najavi "Tuškanca".

Kako se dodaje, posjetitelji će ju kao strastvenu i odlučnu ljubavnicu moći vidjeti u popularnim filmovima napravljenim prema književnim klasicima "Kiklop" (1982) Antuna Vrdoljaka, "U raljama života" i "Horvatov izbor" (1985) Eduarda Galića, a kao skromnu i povučenu ljubavnicu u Grlićevom "Za sreću je potrebno troje" (1985).

U crnogorskom filmu, kojega prati status kultnog ostvarenja, "Lepota poroka" (1986) Živka Nikolića glumi seljanku koja doživljava seksualno oslobađanje.

Prikazat će se i dva srpska filma, "Braća po materi" (1988) Zdravka Šotre i "Za sada bez dobrog naslova" (1988) Srđana Karanovića, u kojima Furlan glumi žrtvu etničko-ideoloških sukoba koji najavljuju jugoslavenske ratove, a na neki način i njezinu osobnu traumu iz devedesetih, kada je zbog javnih pritisaka morala napustiti ove prostore.

Filmsku i kazališnu karijeru je nastavila u SAD-u, a u nekoliko se navrata vratila u post-jugoslavensku kinematografiju i iz tog razdoblja program donosi najuspjeliji takav film, "Turneju" Gorana Markovića iz 2008.

životni intervju stanke gjurić Jesu li Hrvati puritanci? Uglavnom jesu, ali ne u tolikoj mjeri kao Amerikanci

Ulaz na filmove "U raljama života", "Kiklop", "Horvatov izbor" i "Za sreću je potrebno troje" je besplatan, dok se na ostale filmove u programu ulaz naplaćuje po redovnoj cijeni. 

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom.

Mons. Mate Uzinić
MONS. UZINIĆ NA FACEBOOKU
'Žao mi je ako sam razočarao neke vjernike'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • Deleted user:

    dok se u vojvodini hrvate progoni ...u zg se jugo filmovi prijazuju...ako je to kultura...to nema veze s kulturom to su memorandumska valerijanska podmetanja...a mk vjerojatno nije ni cula za hrvate subotice...itd

  • Deleted user:

    velicati nekoga tko nije mogao smisliti hrvatsku drzavu je degutantno...prosjecna ili ispodprosjecna gluma..zasto bas u zg...itd

  • berija:

    Dobro, zbog kojih je to pritisaka morala napustiti "ove prostore"? Je li ju tko tukao, čupao za kosu, silovao, pobio joj obitelj, zapalio kuću, pucao na nju? Velika glumica? Dajte jedan film u kojem ne vadi sise.