Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Novim mjerama omogućit će se isplata potpore od 4.000 kn mjesečno samostalnim umjetnicima

Raspisan Javni poziv za dodjelu potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske u 2021. godini
11. siječnja 2021. u 15:10 2 komentara 431 prikaza
Zagreb: Ministrica Nina Obuljen Koržinek na videokonferenciji s ministrima EU
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Slijedom prethodnih najava i krajem prosinca obavljenih konzultacija ministrice s predstavnicima udruga i dionicima u području kulture, Ministarstvo kulture i medija nastavlja s komplementarnim modelima potpora, primarno usmjerenim prema samostalnim umjetnicima i nezavisnim profesionalcima u području kulture.

Očuvanje kulture Kako teče spašavanje umjetnina iz ruševina Petrinje i Siska?

Suočeni s dugim trajanjem pandemije i sve težim posljedicama koje ostavlja na materijalni status umjetnika, Ministarstvo kulture i medija novim mjerama omogućit će isplatu potpore u iznosu od 4.000 kn neto mjesečno samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju umjetničku djelatnost, a kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna Republike Hrvatske, umjetnicima kojima je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti te značajno smanjen prihod u odnosu na 2019., 2018. ili 2017. godinu.

Istovremeno, u pripremi je i novi Javni poziv za dodjelu potpore nezavisnim profesionalcima u području kulture i umjetnosti koji rade honorarno, obavljaju povremene poslove, a nisu samozaposleni, nisu ostvarili pravo na uplatu obveznih doprinosa, a članovi su strukovnih udruga. Javni poziv će biti objavljen tijekom siječnja.

Igra znanja traje satima David Bowie imao je proširenu lijevu ili desnu zjenicu? Tko je Frankenstein u knjizi Mary Shelly?

Daljnje potpore bit će uspostavljene u skladu s podacima o učincima dosadašnjih mjera koji će se prikupiti putem ovih prijava, kako bi potpore bile usmjerene na one kojima su najpotrebnije.

Rok za prijavu je 25. siječnja 2021. godine.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Avatar Cornelius
    Cornelius:

    Ja norc sam delal 40 (ČETRDESET) godina za penziju od 2000 kuna. Svakak da treba "umjetnicima", a i Romima pogotovo, mjesečno davati barem 20.000 tisuća. Zna se ko izlazi na izbore i zaokružuje ove "demokrate" svih fela. Ma da sam ... prikaži još! tri mjeseca mlađi otišao bih i ja u Irsku. Ma kakvu Irsku, u Bangladeš. Sa kartom u jednom smjeru.

  • berija:

    Što je samostalni umjetnički djelatnik? Severina? Nina Badrić? Nives Cezius? Toni Cetinski? Jelena Veljača?