Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upitan opstanak

Novi Gordogan posvećen je hrvatskim grbovima, a kao jedan od autora ističe se i Ivo Sanader!

31.01.2018.
u 20:12

Ministarstvo kulture neće financirati Gordogan, časopis za književnost i kulturna pitanja čiji budžet pada iz godine u godinu, a sada ovisi o dotaciji Grada Zagreba. Glavni urednik Branko Matan kaže da ne gaje iluzije da će se odluka Ministarstva mijenjati

U petak će u Knjižnici Bogdana Ogrizovića biti predstavljen novi broj časopisa Gordogan. Glavna tema dvobroja posvećena je nastanku hrvatskih grbova, koje su u opsežnoj studiji obradili Mate Božić i Stjepan Ćosić. Kao jedan od autora s temom “Uz portret Dinka Štambaka iz pera Petera Ustinova” istiće se i Ivo Sanader!


 

No, prije predstavljanja svih tema novog broja uglednog časopisa, glavni urednik Branko Matan pročitat će kratku izjavu u povodu odluke Ministarstva kulture da 2018. obustavi sufinanciranje časopisa. Matana pitamo što će biti s Gordoganom?

– Ne znam što će biti s časopisom. Lani smo gotovo dvije trećine sredstava dobili od zagrebačkog Ureda za kulturu. Sada čekamo što će oni reći. U slučaju da nas nastave pomagati mogli bismo izaći i u 2018. premda u dosta smanjenom opsegu. Ovisi dakako o iznosu. Što se tiče Ministarstva, nemamo iluzija da će se njihova odluka mijenjati. Posljednjih nekoliko godina kontinuirano su nam smanjivali ionako ponižavajuće male potpore. Pisali smo žalbe i prigovore, na većinu nismo dobili ni odgovor. Čak su nam odbijali otkupljivati knjige za javne knjižnice. Nevjerojatno, ali odbili su nam otkupiti bibliografiju časopisa. Izdavač Gordogana je udruga koju tvore njegovi urednici. Nemamo nikakvih „unutrašnjih rezervi“ ili alternativnih mogućnosti. Ovaj čas znam jedino da su u redakciji portala Telegram najavili da će organizirati tzv. crowdfunding za nas. Znači, internetsko prikupljanje dobrovoljnih priloga čitatelja i simpatizera – kaže Matan.

Časopis za književnost i sva kulturna pitanja Gordogan izlazio je od 1979. pa do 1998. godine. Ponovno je pokrenut 2003. kao kulturni magazin pod uredništvom Branka Matana. Sadašnji je izdavač udruga za kulturu Novi Gordogan. Od Ministarstva kulture su, primjerice, 2008. godine dobili godišnju potporu od 100.000 kuna. No, iznos se iz godine u godinu smanjivao. Tako su 2013. dobili 40.000 kuna potpore od Ministarstva, lani samo 20.000 kuna, a ove su godine dobili zvučnu odbijenicu.

– U petak ću na predstavljanju pročitati izjavu uredništva u kojoj ćemo od odgovornih tražiti da obrazlože svoju odluku. Potporu Gordoganu ukinulo je šest ljudi, petero članova povjerenstva i ministrica kulture. Mi ćemo ih poimenično pozvati da javno obrazlože zbog čega nas nakon četrdeset godina izlaženja žele obustaviti. Vjerojatno su najpoznatiji među njima Kristian Novak, trenutna „književna zvijezda“, i Krešimir Nemec, književni povjesničar. Baš bih volio čuti uime kakve hrvatske književnosti žele zadaviti časopis koji je među našim časopisima prilična rijetkost po tome što hrvatsku književnu i kulturnu prošlost tretira kao nešto živo – veli Matan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije