Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“U spomen spomenicima”

Spomenike NOB-a izlaže i MoMA, a mi ih se sramimo

Foto: MIRELDY
1/6
31.01.2018.
u 09:16

Ugledna sarajevska dizajnerica Imelda Ramović razvija mobilnu aplikaciju posvećenu tim betonskim divovima. Imelda Ramović naglašava da je ova tema ne zanima zbog nostalgije, već zbog potrebe očuvanja kulturne baštine naših prostora.

Monumentalni spomenici revoluciji koje su šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih radili najpriznatiji umjetnici tog vremena poput Vojina Bakića, Dušana Džamonje, Miodraga Živkovića... u regiji su mahom uništeni, a ako postoje, devastirani su, poput Petrove gore koju je nekoć krasila limena oplata, danas doslovno potpuno oguljena.


 

Dok ih se mi sramimo, u inozemstvu pobuđuju snažan interes. Newyorška MoMA u srpnju priprema veliku izložbu jugoslavenske arhitekture i spomeničke baštine, a i mlada grafička dizajnerica Imelda Ramović, Sarajka sa zagrebačkom adresom, posvetila im je seriju autorskih plakata ukoričenih u knjigu.

– Moj projekt “U spomen spomenicima” obuhvaća seriju plakata s ilustracijama spomenika revolucije. Knjiga u ovoj fazi projekta obrađuje dvadeset spomenika s namjerom da u budućnosti obuhvati cjelokupan spomenički opus. Važno je shvatiti da nije pitanje nikakvog nostalgičnog osjećaja spram prošlih vremena, već je riječ o kulturnoj baštini koja je zavrijedila da bude očuvana i da se njene vrijednosti na dostojan način prezentiraju i valoriziraju. U sklopu idejnog projekta je i izrada mobilne aplikacije kojoj je cilj na jednom mjestu pružiti sve informacije o spomenicima, njihovim lokacijama kao i dodatnim informacijama koje mogu biti od značaja potencijalnim posjetiteljima. Trenutačno se radi na prikupljanju informacija kako bi mobilna aplikacija bila funkcionalna – kaže Imelda pa nastavlja:

– Kao dizajnericu prije svega oduševljava me idejno rješenje i oblikovanje spomenika. To je nešto što prvo vidim i zbog čega osjećam divljenje prema djelu kao takvom. Impresivno je da na našim prostorima imamo neke od najdojmljivijih monumentalnih modernističkih skulptura i da to ne prepoznajemo kao vrijednost, već kao nešto što treba biti zaboravljeno.

U tehnici vektorske grafike obradila je jedanaest spomenika s teritorija BiH, četiri iz Hrvatske, dva iz Srbije i po jedan iz Crne Gore, Slovenije i Makedonije. Konkretno iz Hrvatske u pitanju su Petrova gora, Podgarić, Jasenovac i Podgora, a svaki uz grafiku prati i fotografija aktualnog stanja. Kao autorica dobro je upoznata sa stanjem očuvanja spomeničke baštine i na području Hrvatske i BiH, o čemu kaže:

– Generalno je na cijelom prostoru bivše države jako loša situacija po tom pitanju. Pozitivno je da ima puno projekata koji se bave tom problematikom i pokušavaju različitim programima i inicijativama doprinijeti njenu očuvanju. Inače, Imelda s Mirelom Hadžijusufovićem u području oglašavanja, umjetnosti i kulture, glazbene i modne industrije stvara od 2004., a od 2010. djeluju pod imenom Mireldy. Prikupili su impresivan broj projekata i nagrada (Red Dot, New York Festivals, Cresta, Magdalena, Type Directors Club, ADCC...).

– Uvijek radimo paralelno na nekoliko projekata. Trenutačno na nekoliko vizualnih identiteta, a završili smo i vizual za predstavu “Duet za jednog” o oboljelima od multiple skleroze glumice Ane Vilenice koju preporučujem da pogledate – zaključila je.

1/17
Ključne riječi

Komentara 114

CR
crodux
09:40 31.01.2018.

sarajka sa adresom u Zagrebu, samo nam je još je jedan Jergović trebao..trebala si otići u Beograd oni vjeruju u te bajke o partizanima!

JO
josip
09:48 31.01.2018.

sramimo se partizancina i novinara koji ih velicaju

Avatar Dino Francetić
Dino Francetić
09:38 31.01.2018.

Sramimo se mi četnika i partizana, i njihove borbe za okupaciju Hrvatske. Sramimo se i "druga tite", i njegovih zločina. Ponosimo se Domovinskim ratom. On je stvorio slobodnu Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije