Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"posljednji trend"

Novi album Mirne Škrgatić rijetka je zvjerka, solidan ženski rock album

05.10.2021.
u 11:03

Svoj drugi album hrvatska će kantautorica predstaviti publici u Tvornici kulture 8. listopada.

Mirna Škrgatić drugim albumom “Posljednji trend” snimila je rijetku “zvjerku”; pravi domaći ženski rock-album, na kojem smjesa žustre, rifoidne svirke gleda na garažni rock šezdesetih, a sve skupa pomiješano s melodičnim vokalnim harmonijama.

Puni zvuk i žustra svirka odmah na početku natjeraju vas da pogledate u knjižicu CD-a, gdje otkrivate da je producent bio Mark Mrakovčić, koji je uspio u studiju “uhvatiti” odlično snimljenu i postavljenu svirku. Mirna nije novo ime na sceni. Bivša članica riječkih Putokaza, prateći vokal Quasarra i vokal country postave Crooks & Straights dovoljni su akreditivi, pogotovo uz ovako dobar bend. Sve pjesme potpisuje sama, a tekstovi koji propitkuju pandemijske probleme komunikacije na prilično suvisli način svjedoče dnevnim paranojama, pri čemu je “Usudi se” tematski nastavak Štulićeva “Jablana”.

Kad bi ih pjevao Goran Bare, nije teško ove pjesme zamisliti u repertoaru Majki, ili Psihomodo popa da je na vokalima Gobac. “Nektarbeat” je storija o “eliksiru na dlanu”, tj. u čaši, odlična brza vožnja s melodičnim refrenom. Ima i nježnijih trenutaka, poput “Ne budi me” srednjeg tempa, kabaretskog valcera “Jadi energetskog vampira”, “Ponekad” koja elokventno opisuje raspad veze s ubojitim kratkim solom gitare u sredini ili ironične naslovne pjesme. Taj niz pjesama u sredini albuma jedan je od zanimljivijih koje trenutačno možete čuti kod nas. “Ti znaš” još je jedan primjer funkcionalne sviračke strategije u kojoj duhovit klavir i bubanj najavljuju kasniji rif koji priziva u sjećanje Nirvanu, a melodični vokal i refren nakon sporijeg početka kreću u cirkularnu vožnju benda, ne gubeći melodiju iz vida.

Ima puno ovakvih trenutaka na albumu s dvanaest pjesama u kojima su čvrsta ritam sekcija i rifoidne gitare podloga prirodno otpjevanih tekstova. Prirodnost vokala čest je problem kod nas, pogotovo ako se ne pjeva na engleskom jeziku, ali suživot pjevanja i logičnih tekstova, organske, energične svirke, napravljen je začuđujuće dobro. “Posljednji trend” solidan je album “ženskog pisma” koji će promociju imati na nastupu u Tvornici kulture 8. listopada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije