Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

NDH 2033.: Budućnost u diktaturi katoličke desnice

Zoran Žmirić piše o državi u kojoj nema transfuzije da se krv ne bi miješala, u Hrvatiji Davora Mandića oporbene su stranke ukinute referendumom...
21. siječnja 2014. u 11:02 58 komentara 9085 prikaza
Riječki pisci

U noći s nedjelje na ponedjeljak na poznatom je književnom portalu Smashwords skupina riječkih književnika objavila zbirku priča “NDH 2033.”. Sugestivni naslov odnosi se na imaginarnu Novu državu Hrvatiju pod premisom da je u Hrvatskoj prevladala krajnja desnica te je na snazi klerofašističko društveno uređenje pod krinkom demokracije.

Idejni začetnik zbirke nagrađivani je pisac Alen Kapidžić, osnivač udruge Katapult, koja u Rijeci već osam godina promovira stvaralaštvo i kulturu mladih. Pridružili su mu se Mladen Blažević, Alen Brabec, Hana Dagostin, Goran Gluščić, Majda Jurić, Zoran Krušvar, Davor Mandić, Eva Rodić, Lea Stoiljković Medved, Dajana Šalinović, Robert Vrbnjak, Carmela Žmirić i drugi autori mahom gorkih, zastrašujućih, ali povremeno i iznimno duhovitih vizija jedne od mogućih budućnosti naše zemlje.

Ozakonjeni ispadi

– Ideja je nastala kao odgovor na nedavni referendum i činjenicu da smo izloženi rastućoj netoleranciji, šovinizmu, čak ozakonjenim ispadima. Kapičić je okupio petnaest autora i dao nam samo osnovne smjernice. Nova država Hrvatija 2033. poslužila je kao okvir koji možemo, ali i ne moramo pratiti, ali je ideja bila zamisliti društvo gdje je ultradesna opcija na vlasti iz koje ćemo izvoditi antiutopijske priče. Jedino ograničenje bilo je ne koristiti stvarna imena kako bismo izbjegli dnevnopolitička obračunavanja – rekao nam je kolega Davor Mandić, pisac i novinar riječkog Novog lista.

U njegovoj priči nazvanoj “Naši i vaši” na vlasti je Inicijativa, politička stranka koja je opustošila zemlju, privatizirala sve prirodne resurse, a druge stranke zabranila – referendumom.

Još je zanimljivija ali i provokativnija priča “Lanac” Zorana Žmirića koja otvara knjigu, a u kojoj protagonist živi u totalitarnom sustavu čiju je propagandu kreirao preko svoje PR agencije. U njegovoj nacionalno segregiranoj Hrvatiji obitelji miješanih nacionalnosti smatraju se građanima nižeg reda, a oni koji u sebi nemaju nimalo hrvatskog sjemena “teško se mogu nazvati narodom ili ljudima”. Odavno su zabranjene transfuzije, kao i presađivanje organa, kako ne bi došlo do nepoželjnog miješanja čiste hrvatske krvi.

Utopili joj roditelje

U priči “33” Igor Beleš pripovijeda kroz lik devetogodišnje djevojčice čije su majke utopljene u rijeci, a ona strpana u ustanovu za preodgoj zajedno s drugom djecom istospolnih roditelja, lišenom svih prava, pa čak i vlastitog imena...

Nova država Hrvatija 2033. objavljena je na internetu, mediju budućnosti, i dostupna za besplatno skidanje, a autori ne isključuju ni mogućnost tiskanog izdanja. Uz nadu da se njihove crne prognoze u našoj zemlji ipak neće obistiniti.     

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • poludiopremijer:

  Utopili se u moru svojih gluposti. Ovo samo u hrvatskoj može biti vijest i u Večernjaku naravno

 • Avatar ivan5456
  ivan5456:

  zašto nigdje ne piše da je ovo sponzorirani članak ?

 • KroničarHr:

  I, sad se ovi "giganti ljudske misli" nasli preventivno boriti protiv "Hrvatije"!? Opskurno.