Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDAN KIKLOP MANJE

Nakon Nives i bojeći se Zlatka Sudca odustali od hita godine

Gola istina
Foto: Davor Puklavec/pixsell
1/3
29.09.2009.
u 18:17

Pulski sajam knjiga danas objavljuje novi pravilnik svoje nagrade. Utrka između knjige Mirjane Krizmanić i razgovara Dunje Ujević s velečasnim Sudcem, ipak neće biti novi skandal.

Pulski sajam knjiga definitivno je ukinuo Kiklopa za hit godine, neslužbeno doznajemo uoči današnje konferencije za novinare.

Na tom će susretu direktorica sajma Magdalena Vodopija upoznati javnost s novim pravilnikom i statutom knjižne nagrade koja je lani zbog lukavo isprovociranog skandala oko Nives Celzijus i njezine "Gole istine" u sjenu bacila bogati program sajma i ugledne pisce iz zemlje i inozemstva.

Na susretu u Puli bit će predstavljen novi Upravni odbor nagrade Kiklop, koja je ustanovljena 2004. godine s velikim ambicijama da i književni i izdavački svijet dobije pandan Porinu i Nagradi hrvatskoga glumišta.



Lanjska trakavica
Na čelu Upravnog odbora je Bruno Kragić, ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže, a dopredsjednik je izdavač iz Frakture Seid Serdarević.

Oni bi Kiklopu trebali vratiti povjerenje struke i javnosti, koje je načeto lanjskom trakavicom oko nedodjeljivanja Kiklopa za hit godine, što je izazvalo žučnu reakciju Hrvatskoga helsinškog odbora i sudske tužbe iz tabora Nives Celzijus. Ona je pak sjajno iskoristila pompu oko "Gole istine" i izborila si nebrojeno puno naslovnica, ali je usput promovirala i pulski sajam koji se ovog prosinca održava petnaesti put.

- Mislim da sam na čelo Upravnog odbora izabran jer Leksikografski zavod nije izdavač u klasičnom smislu riječi, budući da smo mi prvenstveno javni institut, pa nema sukoba interesa. Pravna služba pulskog sajma proučila je i statut i pravilnik više puta. Pravila smo učinili čvršćima i jasnijima. A Upravni odbor se mijenja svake dvije godine - rekao nam je Bruno Kragić.


Potencijalni glasači za Kiklopa - skulpturu koja ne donosi novac, ali teži 6,2 kilograma, rad kipara Josipa Diminića - ovih su dana već dobili prve informacije o ovogodišnjem glasovanju. A agencija Puls koja je lani trebala preuzeti posao oko dodjeljivanja Kiklopa za hit godine može odahnuti.

Nesporazumi zbog toga koja je to knjiga najprodavanija, ali i najčitanija, i to prema podacima javnih knjižnica, ove će se godine, čini se, izbjeći. No, borba za Kiklope u trinaest kategorija (uveden je i za najbolje leksikografsko djelo) sigurno će i ove godine biti nesmiljena.

Ključne riječi

Komentara 2

BU
bubimima
09:36 30.09.2009.

Nije mi jasno zašto ukidati nagradu za hit godine? Pitam se kakvi su to stručnjaci, koji se bave knjigama i osnivaju književne nagrade, a da ne znaju kakve knjige postaju hitovi. Mogli su očekivati i pojavu Nivesicine knjige i Sudčeveve i sl. Uostalom, ne vidim neku razliku između Sudca i Krizmanićke. Oboje dijele recepte za \"sretan\" život.

TC
tomo crni
20:00 29.09.2009.

da ne bi mozda velecasni sudac dobio nagradu, opet ce uvesti nagrađivanje kad bude netko popljuvo hrvate ili crkvu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije