Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Mirogoj je uvršten među sedam najugroženijih europskih lokaliteta

Kompleks groblja Mirogoj uvršten je među sedam najugroženijih europskih spomeničkih lokaliteta za 2021. godinu.
08. travnja 2021. u 16:06 0 komentara 425 prikaza
Foto: Ministarstvo kulture

Uz spomeničke lokalitete u Austriji, Grčkoj, Italiji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Španjolskoj, multikonfesionalni kompleks groblja Mirogoj uvršten je u program 7 najugroženijih lokaliteta (7 Most Endangered) Europe Nostre i Instituta Europske investicijske banke koji uz podršku Kreativne Europe Europske unije osvješćuje javnost, procjenjuje štete, predlaže daljnje djelovanje te osigurava simboličnu potporu od 10.000 eura. Odabrani lokaliteti imaju potencijal katalizatora za održiv društveno-gospodarski razvoj te alata za promociju mira i dijaloga unutar njihovih zajednica i šireg područja. 

online tribina Kandidati za gradonačelnika Rijeke o vizijama za kulturu grada

Popis 7 najugroženijih lokaliteta za 2021. godinu objavljen je jutros na mrežnom predstavljanju na kojem su uz predlagatelje ostalih lokaliteta sudjelovale i naša ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel. Pozivajući se na solidarnost cijele Europe, Gabriel je posebno izdvojila stradanja hrvatskih kulturnih dobara u razornim potresima te obećala daljnju pomoć Europske unije kroz program Obzor u kojem je upravo za kulturnu baštinu izdvojeno 600 milijuna eura.

Uz Snešku Queaedvlieg – Mihailović, glavnu tajnicu Europe Nostre koja je moderirala proglašenjem, o važnosti zajedništva europskih partnera u obnovi stradalih kulturnih dobara govorili su i Francisco de Paula Coelho, dekan Instituta Europske investicijske banke te izvršni potpredsjednik Europe Nostre Guy Clausse koji je istaknuo kako će se putem široke paneuropske mreže članova i partnera mobilizirati svi mogući izvori i stručnjaci.

ministarstvo kulture i medija Više od 37 milijuna kuna za kulturnu infrastrukturu

Zahvalivši Europi Nostri što je prepoznala višeslojni karakter i značenje grobljanskog kompleksa Mirogoj, ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako će uvrštenje hrvatskog nacionalnog Panteona na popis najugroženijih lokaliteta u Europi biti dodatni poticaj u obnovi kroz aktiviranje važne stručne te nužne financijske potpore.  

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.