Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Kandidati za gradonačelnika Rijeke o vizijama za kulturu grada

Osmero kandidata za gradonačelnika Rijeke u srijedu je sudjelovalo na online tribini o kulturnoj politici Rijeke, izlažući svoje stavove o razvoju kulturne djelatnosti, modelima financiranja te ulozi kreativnih industrija.
08. travnja 2021. u 11:13 4 komentara 971 prikaza
Foto: sasa miljevic/PIXSELL

 Moderator tribine u trajanju nešto kraćem od tri sata bio je riječki novinar i književnik Davor Mandić. Organizator je bila organizacija u kulturi GSG. 

sufinanciranje kulturne infrastrukture Grade se spomen-prostori Ivi Brešanu i Oliveru Dragojeviću, Matoš i Ujević odbijeni

Ana Blečić Jelenović (Lista za Rijeku) ustvrdila je da je za procjenu mogućnosti ulaganja u kulturu iz proračuna i njen razvoj bitno sagledati stanje u gradskim financijama. Kulturi namjeravamo dati visoku poziciju ako bude dovoljno resursa, rekla je.

Hrvoje Burić (Nezavisna lista Bura) smatra da politika ne bi trebala upravljati kulturom, nego samo osiguravati novac za njeno djelovanje. "Paradoksalno je da je projekt Europske prijestolnice kulture, u kojeg je mnogo uloženo, doveo do rasula u riječkoj kulturi i uništenja kulturnih institucija", ocijenio je. 

 "Važno je zadržati postignute standarde, dodatno kulturu otvarati raznorodnim interesima i izričajima, uz mogućnost pokušaja i pogrešaka te eksperimentima", rekao je Marko Filipović (SDP). Potrebno je aktivirati nove prostore za kulture djelatnosti, poput kompleksa Benčić te zadržati međunarodne kontakte stečene tijekom projekta EPK, naveo je.

 Kandidat PGS-a za riječkoga gradonačelnika Nikola Ivaniš važnim je ocijenio oslanjanje na lokalne snage i kulturne institucije. Bitno bi bilo zadržati kulturnu produkciju na razini proteklih nekoliko godina, u okviru EPK i u pripremi tog projekta, dodao je.

ministarstvo kulture i medija Više od 37 milijuna kuna za kulturnu infrastrukturu

Katarina Peović (Radnička fronta) ocijenila je najvažnijom programsku djelatnost kulture, zaštitu kulturnih radnika od prekarnih uvjeta te dostupnost i demokratizaciju kulture. Jedina mogućnost za razvoj i jačanje kulture je snaženje gospodarstva u gradu, ustvrdila je.

Nezavisni kandidat Davor Štimac ocjenjuje da su riječke vlastite mogućnosti za provedbu kulturne politike ojačali pojedinci pristigli iz drugih sredina zahvaljujući EPK. Ocijenio je da će dovršetak izgradnje novih objekata u kulturi biti znatno opterećenje za proračun, ali da ih je nužno provesti do kraja.

 Vedran Vivoda (Akcija mladih) predlaže uvođenje sustava gradskih vaučera za kulturu, koje bi građani mogli koristiti za kulturne programe po želji. Na taj način bi se moglo sagledati koji je interes građana za pojedinim programima, te ih tako i vrednovati, rekao je. 

šetnje rijekom Europska prijestolnica kulture ulazi u završnicu

 "Infrastrukturni objekti će se izgraditi, ali je pitanje kako će financirati djelovanje u njima, u okolnostima očekivanog smanjenja proračunskih iznosa u sljedećem razdoblju", rekao je Nebojša Zelič (Možemo!). Založio se za disperziju kulture po Rijeci i veću ulogu kvartova u stvaranju programa. 

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • jadnatikoza:

  Primjećujem da je u Rijeci većina kandidata neovisna od HDZ/SDP dok je npr. Osijek banana grad. Ono izbor HDZ-SDP-Glavašpa se čude što propadaju

 • Avatar šoferčina
  šoferčina:

  ona bi opet jugu ako nađe ko će to financirat

 • Avatar Urazumitelj 1995
  Urazumitelj 1995:

  Radnička fronta? Zemljo, otvori se!