Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi NesbØ

Leopard počinje gdje Snjegović završava

Jo Nesbo
Foto: Tomislav Miletić PIXSELL
1/2
14.11.2013.
u 08:28

Posjetitelji Interlibera prvi će vidjeti novi triler norveškoga majstora žanra, dolazi iz biblioteke Fokus u prijevodu 
Ive Ušćumlić Gretić

Norveški književnik Jo Nesbø odavno u Hrvatskoj, baš kao i u cijelom svijetu, ima status književne zvijezde. U nas je čitatelje osvojio već prvim trilerima koji su prevedeni na hrvatski, a širi krug čitatelja (u koji se uključio i velik broj onih koji ne vole krimiće) osvojio je romanom Spasitelj, u kojem je glavni lik profesionalni ubojica koji je to postao nakon ratnih trauma koje je doživio dok je kao dječak branio Vukovar.

No, Jo Nesbø je sve samo ne obična književna veličina.

Prvi nastavak priče

U to smo se uvjerili proljetos kada je posjetio Zagreb i Hrvatsku, održao vrlo posjećenu književnu tribinu, družio se s obožavateljima, malo zasvirao u veleposlanstvu te, s prijateljima koji su s njim doputovali iz Norveške, otišao uživati u slobodnom penjanju koje mu je uz glazbu najveći hobi. Tih smo dana u travnju 2013. čitali tada prevedenog Snjegovića, njegov roman koji je donio vjerojatno najbrutalniju priču u njegovu opusu, a sada je iz tiska izašao Leopard (Fokus, urednik Branko Matiješević, prijevod Iva Ušćumlić Gretić), roman koji će prvi vidjeti posjetitelji Interlibera. Za početak Leopard je specifičan jer je prvi Nesbøov nastavak, iako se, naravno, roman čita kao posve odvojena, uzbudljiva priča o novoj seriji zločina.

Tamo gdje Snjegović završava, Leopard počinje. Štoviše, u ovom se romanu, iako osuđen i zatvoren, pojavljuje i monstruozni ubojica iz Snjegovića, te autoru služi kao rukavac priče koji pokazuje u kakvim se nevoljama, bez ikakvih tragova, našla potraga za novim ubojicom.

Glavni lik romana je, naravno, detektiv Harry Hole. Srećemo ga, na samom početku Leoparda, kao potpuno izgubljenog narkomana koji je pobjegao u Hong Kong. Bježi od ubojice kojeg je strpao u zatvor, bježi od svog promašenog života u kojem je izgubio ženu koju voli. No, iz Norveške njegovim tragom stiže mlada inspektorica koja ima zadatak vratiti ga kući u Oslo kako bi policiji pomogao u potrazi za novim serijskim ubojicom. Tu počinje još jedan uzbudljivi triler u kojem autor navodi čitatelja na mnoge krive tragove.

Hollywood već vreba

Kao i uvijek Nesbø dokazuje da je majstor žanra i da ga Sunday Times nije uzalud proglasio budućnošću krimića. Njegov Harry Hole ponovno je superioran istražitelj, jedini shvaća da se ne radi o serijskom ubojici, već čovjeku koji skriva pravi motiv ubojstva, i opet je na osobnom dnu. Kroz priču o uzbudljivoj istrazi provlači se i potpriča o borbi za vlast unutar norveške policije, smicalicama u kojima se savezi sklapaju zbog vlastitog poslovnog opstanka i prikrivanja pogrešaka te potvrđuju u ljubavničkim zagrljajima. Leopardom se Nesbø iznova potvrdio kao čovjek na vrhu skandinavske škole trilera. Stoga ne treba propustiti novi roman za koji je sasvim sigurno da će se borba voditi i u Hollywoodu, nakon što se veliki Martin Scorsese već “dočepao” Snjegovića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije