Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
70. Ljetne igre

Krilatica “mitovi grada” vratila mitskog Hamleta na atraktivni Lovrijenac

VL
Autor
Denis Derk
11.07.2019.
u 13:22

Sveti Vlaho nije se smilovao (baš kao ni za svoju festu) pa je generalna proba svečanog otvaranja 70. jubilarnih Dubrovačkih ljetnih igara, koja se tradicionalno održava u ponoć uoči otvranja festivala, otkazana zbog kiše. Velika vlaga stvorila je probleme uglednom orkestru Državne opere Donje Saske iz Hannovera čiji glazbenici sviraju na skupocjenim instrumentima, a koji će osim sviranja na otvorenju, nastupiti i na prvom koncertu jubilarnog festivala u četvrtak kada se pred crkvom sv. Vlaha izvodi Beethovenova Deveta simfonija. Dirigira danas najtraženiji hrvatski dirigent u Europi i nekadašnji glazbeni ravnatelj Igara Ivan Repušić.

Ogroman interes publike

Ovogodišnji program Igara objedinjuje krilatica “mitovi grada” pa ne čudi da je prva dramska premijera posvećena mitskom Shakespeareovu “Hamletu” kojeg na Lovrijencu režira Paolo Magelli. U glavnoj ulozi je Frano Mašković, prvi dubrovački Hamlet u dugom nizu zvučnih dubrovačkih Hamleta, koji proteklih tjedana intenzivno vježba i mačevanje. Igre su organizirale čak šest izvedbi “Hamleta” kako bi zadovoljile interes publike.

Uz predstavu “Geranium”, koju prema pripovijetki Iva Vojnovića i pripovijetki “Otok” Antuna Šoljana režira Marina Pejnović, festivalski ansambl priprema i praizvedbu glazbeno-scenske predstave “Mali princ” koja je prvenstveno namijenjena mlađoj publici. Dubrovački “Mali princ” bit će praizveden u Kneževu dvoru na glazbu Ivana Josipa Skendera (koji će predstavu i dirigirati) i u režiji Hrvoja Korbara. Veliki interes publike izazvalo je i gostovanje beogradskog Narodnog pozorišta s Kovačevićevim “Balkanskim špijunom” u režiji Tatjane Mandić Rigonat jer je ta predstava odavno rasprodana. Dvije večeri će svoju uspješnicu “Tko pjeva, zlo ne misli” u parku Gradac izvoditi i Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba.

Balet iz Sankt Peterburga

Od baletnih gostovanja treba istaknuti gostovanje Marijinskog kazališta s predstavom “Četiri godišnja doba” mladog koreografa Ilije Živoje, ali i gostovanje grupe Rosas s predstavom “A Love Supreme”.

Među glazbenim poslasticama (iza nas je već ekskluzivni i rasprodani gala koncert Toma Jonesa ispred dubrovačke katedrale) svakako je tu recital pijanista Ive Pogorelića, baš kao i nastup baritona Krešimira Stražanca uz pijanista Danijela Detonija. Igre će 25. kolovoza zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem svog šefa dirigenta Enrica Dinda. Solist je udaraljkaš Simone Rubino, a na programu su djela Papandopula, Musorgskog i Dormana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije