Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljetne igre

Mnogo se promijenilo od dolaska prvog putujućeg kazališta na Pile

Vodstvo 69. Dubrovackih ljetnih igara: Tomislav Facini, Dora Ruzdjak Podolski, Sasa Bozic, Karolina Rugle
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
02.07.2019.
u 11:30

“Davne 1826. godine u Pilama je bila izgrađena drvena arena u kojoj se tijekom kolovoza i rujna održalo pedesetak predstava u izvedbi talijanske putujuće kazališne družine. Potreba za održavanjem priredbi na ljetnim pozornicama nastavlja se i dalje – točno stoljeće kasnije zamisli o osnivanju ljetnog festivala ciklički su se gradile i nadopunjavale, polazeći od prvih izvedbi pod otvorenim nebom kojima je prigodom ljetovanja u Dubrovniku svjedočio i čuveni kazališni redatelj Max Reinhardt ne propustivši zapaziti izvanredni potencijal ambijentalnosti, nikad i nigdje drugdje dosegnute.

Dolazi Marijinski teatar

U rujnu 1950. godine, slijedom upornih nastojanja vizionara koji se nisu prepustili odustajanju, konačno je iz vode i kamena izronio festival pod nazivom Dubrovačke ljetne igre. Tijekom 70 godina Gradom je protutnjalo više od 160.000 umjetnika i svih ostalih djelatnika koji su, gradeći festival, pretvorili Igre u metropolu sjenovitih snova na kojima počiva opipljiv identitet širi od nas samih”, napisala je u povodu jubilarnih sedamdesetih Dubrovačkih ljetnih igara intendantica Dora Ruždjak Podolski.

Sedamdeseti rođendan Igara na kojima su nastupile veličine poput Herberta von Karajana, Svjatoslava Richtera, Zubina Mehte, Maurizija Pollinija, Ruže Pospiš Baldani, Sene Jurinac, Lovre pl. Matačića, Daniela Day-Lewisa, Montserrat Caballé, Dereka Jacobija, Nicolaija Gedde, Ravi Shankara, Dukea Ellingtona... bit će proslavljen bogatim programom.

Među dramskim izvedbama, prvenstvo zaslužuje Shakespeareov “Hamlet” na surovom Lovrijencu u režiji Paola Magellija, koji će nastaviti posao koji su prije njega odrađivali Marko Fotez, Denis Carrey, Dino Radojević, Mladen Škiljan, Joško Juvančić... Glavnu ulogu Hamleta dobio je odlični dubrovački glumac Frano Mašković, potvrđen i na kazališnoj sceni i na filmu, a u ulozi Ofelije nastupa Anđela Ramljak, kraljica Gertruda je Nina Violić, a tu su i Milan Pleština, Nikša Butijer, Ermin Bravo, Ivan Colarić, Pjer Meničanin...

Od glazbenih poslastica izdvajamo pijanistički recital Ive Pogorelića u Kneževu dvoru, ali i zajednički nastup proslavljenog mladog violončelista Luke Šulića i pijanista Aljoše Jurinića, kao i recital hrvatskog bas-baritona Krešimira Stražanca koji će uz pijanista Danijela Detonija u ljetnikovcu Bunić-Kaboga izvesti Schubertovo Zimsko putovanje. Svakako treba istaknuti i izvedbu Devete Beethovenove simfonije ispred crkve sv. Vlaha na kojem će orkestrom Državne opere Donje Saske iz Hannovera, Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić te uglednim solistima Evelin Novak, Khatunom Mikaberidze, Tomislavom Mužekom i Danielom Eggertom ravnati trenutačno najtraženiji hrvatski dirigent Ivan Repušić, donedavno glazbeni ravnatelj Igara.

Baletni mamac svakako je gostovanje Marijinskog teatra s predstavom Ilije Živoja “Četiri godišnja doba” na glazbu britanskog skladatelja Maxa Richtera baziranoj na poznatom djelu Antonija Vivaldija. Riječ je o produkciji koja je u Sankt Peterburgu premijerno izvedena prije dvije godine, a u Dubrovniku je na rasporedu dvije večeri u parku Gradac. Ne bi trebalo propustiti ni drugu premijeru festivalskog dramskog ansambla, predstavu “Geranium” u kojoj će redateljica Marina Pejnović objediniti istoimenu pripovijetku Ive Vojnovića i pripovijetku “Otok” Antuna Šoljana. U ulozi usidjelice Mare nastupa Doris Šarić Kukuljica. U dječjem programu bit će praizvedeno i glazbeno-scensko djelo “Mali princ” Antoinea de Saint-Exupéryja koje režira Hrvoje Korbar, a glazbu potpisuje Ivan Josip Skender. Reprizira se i lanjska premijera predstave Darija Harjačeka “Pod balkonima” po motivima pripovijetki Ranka Marinkovića, a tu je i monoopera “Dnevnik jednog luđaka” Marjana Nećaka temeljena na Gogoljevoj pripovijetki u kojoj nastupa jedan od naših najboljih glumaca Ozren Grabarić. Zagrebački HNK dvije će večeri izvesti svoju hit-predstavu “Tko pjeva zlo ne misli” u režiji Renea Medvešeka, dok će Narodno pozorište iz Beograda izvesti Kovačevićeva “Balkanskog špijuna” u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Mali princ i Aljoša Jurinić

– U povodu velike obljetnice festivala vodstvo Igara smatralo je da bi bilo vrijedno za hrvatsku kulturnu javnost izbor iz programa najvećeg nacionalnog festivala prikazati nakon ljeta i u glavnom gradu – vele u Igrama, najavljujući da će u rujnu iz Dubrovnika u Zagreb preseliti recital Luke Šulića i Aljoše Jurinića, izvedbe “Malog princa” i “Pod balkonima”, program Glazba dubrovačkih ljetnikovaca te izložbu “Iza igara” Marka Ercegovića.

Komentara 2

Avatar rubinet
rubinet
19:59 02.07.2019.

dok će Narodno pozorište iz Beograda izvesti Kovačevićeva “Balkanskog špijuna” ... e ovo ne mogu vjerovat.. ne mogu..

DU
Deleted user
21:43 06.07.2019.

Znači gledao si predstavu i nije ti se svidjela?! Pa u redu, to je tvoje pravo :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije