Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljanje sudionika Noći kazališta

KKD Ivana Brlić-Mažuranić Slavonski Brod: Nositelj kulturnih zbivanja

kazalište
21.10.2009.
u 11:31

U proteklih 37 godine postojanja, Ustanova je bila glavni nositelj kulturnih zbivanja u Slavonskom Brodu.

KKD "Ivana Brlić - Mažuranić" je ustanova kulture u vlasništvu grada Slavonskog Broda. Započela je s radom 30. siječnja 1972. godine, a prvi program priređen u dvorani, bila je opereta "Barun Trenk" u izvođenju HNK iz Osijeka.

U proteklih 37 godine postojanja, Ustanova je bila glavni nositelj kulturnih zbivanja u Slavonskom Brodu. Organizirala je kazališne predstave, koncerte klasične i suvremene glazbe, likovne izložbe, predstavljanja knjiga, susrete pjevačkih zborova, folklornih ansambala…

Bila je nositelj manifestacije "Susreti kazališta Hrvatske", kroz koja su, u deset godina postojanja prošla najeminentnija kazališta Hrvatske i tadašnje Jugoslavije. Od kazališnih kuća koje su gostovale u Ustanovi, bitno je izdvojiti HNK Zagreb, HNK Osijek, HNK Rijeka, HNK Split, DGK Gavella, SK Kerempuh, GK Komedija, Kazalište ZeKaeM.

Uz bogatu kazališnu djelatnost, Ustanova je priređivala brojne koncerte, na kojima su nastupili čuveni hrvatski i svjetski solisti, ansambli i dirigenti. Važno je istaknuti nastupe LENJINGRADSKE, MOSKOVSKE, KUBANSKE i ZAGREBAČKE FILHARMONIJE, BERLINSKIH SIMFONIČARA, ZBORA i ORKESTRA HRT-a te ZAGREBAČKIH SOLISTA. Od poznatih solista bitno je istaknuti nastupe Ljiljane Molnar - Talajić, Vladimira Ruždjaka, Pavice Gvozdić, Vladimira Krpana, Lovre Pogorelića, Jurice Murai, Stefana Milenkovića… Po našim proračunima, kroz KKD Ivana Brlić – Mažuranić, u 37 godina postojanja, prošlo je više od milijun posjetitelja.

Danas je KKD Ivana Brlić - Mažuranić samostalni organizator manifestacija "Brodsko glazbeno ljeto" i "Mia Čorak Slavenska". Aktivno sudjeluje u organizaciji i izvođenju dijela programa iz manifestacije "U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić" te surađuje u ostvarenju programa "Brodfesta", "Brodskog kola" i "Katarinskog sajma", koji se održavaju pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog Broda. Uz navedene programe KKD sudjeluje u organizaciji te pruža kadrovsku i tehničku potporu udrugama, ustanovama, školama, vrtićima te drugim fizičkim i pravnim osobama koje priređuju programe, skupove i proslave u prostorima dvorane (velikoj dvorani, amfiteatru i holovima).

Osim djelatnika ustanove, u prostorijama KKD Ivana Brlić - Mažuranić djeluju: Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod, Hrvatsko pjevačko društvo Davor, Dječje kazalište Ivana Brlić-Mažuranić, Studio za klasični i suvremeni ples Brodski leptirići, Satiričko kazalište mladih, Brodski harmonikaški orkestar Bela pl. Panthy, Brodski tamburaški orkestar te Udruga flautista Brodske vile.

U vrijeme domovinskog rata, Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić je teško stradala. Ratna djelovanja, poglavito učestala granatiranja, uništila su dijelove krovišta i zidova, a uništene su i stotine kvadrata staklenih ploha.

Radovima izvedenim na obnovi i moderniziranju dvorane, stvoreni su uvjeti za kvalitetno funkcioniranje Kazališno-koncertne dvorane sukladno svim suvremenim standardima te ona postaje istinski hram kulture grada Slavonskog Broda, koji će podjednako rado posjećivati izvođači programa, ali i publika.

O Noći kazališta
Noć kazališta je izniman projekt koji će podjednako spojiti kazališta međusobno te kazališta i javnost i na taj način pridonijeti daljnjoj popularizaciji glazbeno-scenske djelatnosti.

Sudjelovanjem u Noći kazališta Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić postaje dio velike obitelji kazališta Hrvatske.

www.kkd-ibm.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije