Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kineski fenomen

Selo se od gladi spasilo slikanjem replika Van Gogha. Sada zarađuju milijune

17.01.2020.
u 13:02

Izvrsni film "China’s Van Goghs" bavi se kultom klanjanja zapadnim majstorima u Kini i životom zemljoradnika koji je naslikao tisuće Van Gogha, a nikada u životu nije vidio original.

Tko još nije, svakako mora pogledati film redatelja Yu Haiboa i Yu Tianqi Kikia "Kineski Van Gogh" (China’s Van Goghs) o kineskom selu slikara koje se izvuklo iz siromaštva stvaranjem replika Van Goghovih slika. 

Naime, sve do 1989. selo Dafen bilo je sirotinjski zaselak. Danas ima 10.000 stanovnika, od kojih su stotine postali slikari pa godišnje proizvodu stotine tisuće kopija ulja na platnu starih zapadnih majstora i bez razmišljanja primaju narudžbe od, recimo, 200 Van Goghovih slika u dva tjedna.

Narudžbe su tolike da su slikari često u stisci s rokovima pa nerijetko spavaju na podu svojih improviziranih ateljea jer nemaju vremena otići kući, no takvim tempom samo 2015. godine na slikama su zaradili 65 milijuna dolara.
Naime, u Kini je među nastajućom srednjom klasom hit na zidu dnevne sobe imati reprodukciju nekog europskog slikarskog remek-djela, pa kompanije poput Meishing Oil Painting Manufacture Company praktično na traci proizvode visokokvalitetne replike Picassa, Renoira, Van Gogha, Leonarda i ostalih. Godišnje se samo u manjem kineskom gradiću proizvede pet milijuna kopija poznatih likovnih remek-djela, većinom za kinesko tržište, ali dostupnih i online za cijeli svijet.

Film redateljskog dvojca Haibo i Kiki Tianqi prati životnu priču jednog od slikarskih timova koje predvode otac, bivši zemljoradnik Xiaoyong Zhao i njegova kći. Njegova obitelj naslikala je oko 100.000 replika Van Gogha, a on osobno osjeća duboku povezanost s autorom iako nikada uživo nije vidio Van Goghovu sliku pa mu je životni san posjetiti Amsterdam. Hoće li mu se to ostvariti? Nećemo kvariti, najbolje je pogledati ovaj izvrstan film. 
 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Ledeni
Ledeni
13:46 17.01.2020.

Ovi su se spasili krađom tuđih tantijema. U Međimurju se neka sela spašavalu krađom tuđih krumpira i kokošiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije