Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Službeni pretprogram Dubrovačkih ljetnih igara

Ivica Buljan režira Houellebecqove "Elementarne čestice" na plaži u Kuparima

Michel Houellebecq
Foto: Oliver Berg/DPA/Pixsell
02.02.2015.
u 14:26

Novo vodstvo Dubrovačkih ljetnih igara predstavilo pretprogram 66. Igara

        Kazališna adaptacija romana “Elementarne čestice” više nego aktualnog francuskog pisca Michela Houellebecqua u režiji Ivice Buljana bit će središnja dramska premijera 66. Dubrovačkih ljetnih igara, objavilo je novo vodstvo festivala u Dubrovniku. Predstava će biti smještena na plažu u Kuparima.

Drugi dramski naslov je “Allons enfants” prema “Dubrovačkoj trilogiji” Iva Vojnovića u režiji Staše Zurovca, a izvest će se sva tri dijela i to u Kneževom dvoru i ispred crkve sv. Vlaha. Predstava će biti hommage Kosti Spajiću. Vojnovićev “Ekvinocijo” u režiji Joška Juvančića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla i ove godine je na programu, kao i lanjska uspješnica “Romeo i Giulietta” Williama Shakespearea u režiji Jagoša Markovića u ljetnikovcu Skočibuha. Na programu je i Bariccov “Ocean more” na kupalištu Šulić.Projekt Pisci na Igrama nastavlja se i ove godine, a uključivat će uprizorenje iz romana “Ledeni mjesec" u režiji Paola Tišljarića i uz gostovanje samog autora, francuskog filozofa Pascala Brucknera. Tu su i hrvatski esejist i nagrađivani pjesnik Dražen Katunarić te autorska večer Rade Šerbedžije s gitaristom Miroslavom Tadićem na Lovrjencu. Lero će izvesti “Vjerenice” Davora Mojaša.

Neobarokni balet “Opasne veze” u koreografiji i režijii Valentine Turcu i Lea Mujića i ove je godine na repertoaru, a ljubitelje baleta očekuje i gostovanje Slovenskog narodnog gledališča Maribor sa baletom “Stabat mater” u režiji Edwarda Cluga na glazbu Giovannija Battiste Pergolesija.

U Dubrovniku će nastupiti Ivo Pogorelić koji će muzicirati s Komornim studijom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Zoltána Kocsisa. Uroš Lajovic ravnat će Slovenskom filharmonijom, nastupa pobjednik natjecanja Čajkovski Alexander Kutuzov, dok će pijanist Itamar Golan nastupiti s violinistom Guyom Braunsteinom, donedavnim koncert majstorom Berlinske filharmonije. Sopranistica Lana Kos će u atriju Kneževa dvora održati recital ruskih romansi. U jazz programu nastupa Gregory Porter. Jubileje će proslaviti pijanistica Dubravka Tomšič Srebotnjak. Pretprogram su na Kandeloru predstavili v.d. intendanta Mladen Tarbuk, njegovi pomoćnici Mani Gotovac i Mladen Janjanin, te ravnateljica Ivana Medo Bogdanović.  

-Dubrovačke ljetne igre podsjetit će ove godine da je grad Dubrovnik najpoznatiji hrvatski grad na svijetu i da su Dubrovačke ljetne igre jedan od najstarijih i najslavnijih festivala Europe. U jednom od najljepših gradova na svijetu zbivat će se dramski program pod nazivom Frančezi prohode. Hrvatska je ove godine partner Francuske, a nije li Dubrovnik točno mjesto njihovih brojnih susreta? I to ne samo u "Allonse enfants!" i "Tarac"i Iva Vojnovića, nego dolaze u živo, dolaze u Grad. Počasni gost Grada je književnik i filozof Pascal Bruckner, izvode se #Elementarne čestice# najuzbudljivijeg pisca svijeta u ovom trenutku, Michela Houellebecqa, igraju se francuski filmovi, slušaju šansone, dolaze i gosti iznenađenja – kazala je Mani Gotovac koja je za 2016. godinu najavila Shakespeareovog "Hamleta" na Lovrjencu, "Ilijadu" Alessandra Baricca kao i reprizu Držićeva "Dunda Maroja" u režiji Krešimira Dolenčića.   

Komentara 1

IV
IvanXXIII.
22:13 02.02.2015.

To je potpuni debakl, nikakve repertoarne ideje tu nema osim snobizma najniže vrste. Igrat će se jedan roman te jedna nenapisana drama... Apsolutno je kolosalna, a tako nova, ideja da se u Dubrovniku igraju Držić, Shakespeare i Vojnović jer toga se još nitko nije sjetio...Što je to, dovraga? Mani Gotovac je odlučila raditi - teatar? Nakon što dvadeset godina u Hrvatskoj radi - teatar? I progoni je politika pa svoj čemer mora utopiti? Ponavljam, gledano repertoarno-programski, to je rasap pameti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije