Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uveli novu kategoriju

I ovogodišnji Vukovar film festival donosi bogat filmski program

Vukovar: Svečano zatvaranje 12. Vukovar film festivala i dodjela nagrada
Dubravka Petric/PIXSELL
24.06.2022.
u 11:27

Odluku o najboljim filmovima na festivalu donijeti će tročlani žiri kojega čine hrvatski glumac Marko Cindrić, bivši HRT-ov urednik Đelo Hadžiselimović te hrvatski novinar, pisac, scenarist i producent Velimir Grgić.

S prikazivanjem ukrajinskog filma „Vizija leptira“, redatelja Maksima Nakonečnog koji se premijerno prikazao na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, 29. lipnja u Vukovaru započinje 16. Vukovar film festival koji se ove godine održava do 3. srpnja. Tijekom punih pet dana trajati će filmsko događanje u Vukovaru, a kako je najavljeno svi naslovi koji se prikazuju u službenoj konkurenciji natjecat će se i za tradicionalnu nagradu „Zlatni šlep“. I ove godine na festivalu je osiguran iznimno bogat filmski program u sklopu kojega će gledatelji moći pogledati mađarski film „Neprilagođeni“, češki film „Zatopek“, njemački film „Krivotvoritelj“, hrvatski film „Baci se na pod“, srpski film „Heroji radničke klase“, bugarska komedija „Istina o grupi Zhiguli“…

Osiguran je i bogat program u konkurenciji kratkih filmova koji oduvijek privlače posebnu pozornost i publike ali i žirija. Među njima će biti prikazana i ukrajinski film „Balkon“ koji je do sada na raznim festivalima osvojio više od 15 nagrada. Tu su i filmovi „Branka“, „Eger, 1552“, „Novo vrijeme“, „Kazneni udarac“, „Magarac“…

Na Vukovar film festivalu posebna kategorija su dokumentarni filmovi. Ove godine biti će prikazano ukupno 8 dokumentaraca, a predvodi ih slovački dokumentarac „Pročišćavanje“.  

Odluku o najboljim filmovima na festivalu donijeti će tročlani žiri kojega čine hrvatski glumac Marko Cindrić, bivši HRT-ov urednik Đelo Hadžiselimović te hrvatski novinar, pisac, scenarist i producent Velimir Grgić.

Vukovar film festival prepoznatljiv je i po svome popratnom programu koji je i ove godine fascinantan, a u okviru toga dijela prikazuju se najveći hitovi sa svjetskih festivala ili pak potencijalni blockbasteri koji tek trebaju imati svoje kino prikazivanje u Hrvatskoj. Između ostalih tako će ove godine vukovarska publika prva u regiji imati priliku pogledati nadolazeći kino hit „Ja sam Zlatan“, švedsku biografsku priču o Zlatanu Ibrahimoviću.

Organizatori festivala ove godine su uveli i novu kategoriju koja je nazvana „Žene mogu sve“ u okviru koje će biti prikazana četiri filma tzv. ženske tematike, odnosno filmovi u kojima žene vode glavnu riječ.    

Osim bogatog filmskog programa, ovogodišnji vukovarski festival također će imati i pregršt dodatnih događanja među kojima su i tri filmske radionice - radionicu jednominutnog filma u jednom kadru Zvonimira Rumboldta, scenarističku radionicu naše poznate dramaturginje i scenaristice Sanje Kovačević te radionicu „Od ideje do realizacije“ redatelja Ivana Salaja. Nacionalne manjine Mađara, Rusina, Ukrajinaca, Srba, Austrijanaca i Nijemaca kao i prethodnih godina predstavit će svoje tradicionalne kuhinje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije