Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrade Motovuna

Film "Ratni konj" u režiji Riley Keough i Gine Gammell pobjednik motovunskog festivala

31.07.2022.
u 15:04

Dobitnik Propelera Motovuna je film "Ratni konj" u režiji Riley Kelough i Gine Gammell koji prati živote mladih pripadnika plemena Lakota u izvedbi naturščika

Nakon gotovo tjedan dana čistog užitka, fantastičnih filmova, ludih igara, radionica i panela, motovunski trg još je jednom ugostio završnu proslavu omiljenog filmskog festivala na kojoj su proglašeni pobjednici i održana tradicionalna zdravica istarskom rakijom uz projekciju filma "Divlji momci" Thomasa Daneskova.

Pobjednik festivala i dobitnik Propelera Motovuna, jedinstveni je film "Ratni konj" u režiji Riley Keough i Gine Gammell koji prati živote mladih pripadnika plemena Lakota, u izvedbi naturščika. O nagradi je odlučio glavni žiri u kojem su bili Piotr Domalewski, Goran Dukić i prošlogodišnja dobitnica Propelera Motovuna  Ninja Thyberg.

“Iskren i majstorski izrežiran film, od početka do kraja obilježen nevjerojatnim glumačkim izvedbama. Brutalan koliko i sladak te uvijek vjeran svojim protagonistima i njihovom svijetu” ,riječi su žirija o prvonagrađenom filmu.

Nagrada žirija kritičara FIPRESCI pripala je filmu "Sveti duh" Cheme Garcíje Ibarre. Osvrnuvši se na težak zadatak odabira najboljeg ostvarenja u motovunskoj selekciji, članovi žirija Midhat Ajanović, Tim Lindemann i Marko Stojiljković jednoglasnu su odluku obrazložili riječima: “Ove godine imali smo sreće jer se jedan film posebno istaknuo svojom originalnošću, snažnim kontrastom između tople palete boja i naklonjenosti likovima s jedne strane te mračne priče s druge, između retro dizajna te jasnog i preciznog viđenja suvremenog svijeta, a naposljetku i po deadpan humoru kojim je tako raskošno začinjen.”

Žiri Motovunskih kratkih nagradu je dodijelio animiranom uratku "Prodavači leda" Portugalca Joãoa Gonzaleza. “Ovaj nas je animirani film ostavio bez riječi i u suzama. Svojom slojevitošću zadire u brojne teme, od ljubavi i gubitka do globalne ekonomije i ekološke kataklizme. Sva ta važna pitanja obrađena su s nevjerojatnom suptilnošću i vještinom, dramaturški i stilski. Ovo poetično umjetničko djelo zaslužuje ući u stalni postav svakog muzeja suvremene umjetnosti” obrazložili su među ostalim članovi žirija Jing Hasse, Mo Harawe i Andrej Korovljev.

Posebno priznanje otišlo je filmu "Ukrotiteljica" Alcibiadea Cohena, dok je nagrada za najbolji hrvatski kratki film Corto Montonese dodijeljena Lani Barić za "Snjeguljicu".

U pet dana festivala, motovunskim kinima i šarmantnim uličicama promarširao je 131 film, deseci volontera i tisuće posjetitelja. Uz bogati glazbeni program, nezaboravno audiovizualno iskustvo svakako su priuštila braća Sinkauz izvedbom glazbe koju su skladali za projekciju kultnog švedskog filma "Vještice: Povijest magije kroz stoljeća", koji ove godine slavi stotu obljetnicu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije