Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Motovun film festival

Stiže ukrajinski "Nosorog", ali ne i redatelj Oleh Sentsov jer je na bojišnici

Nosorog
Foto: Motovun film festival
1/3
26.07.2022.
u 09:43

Od 26. do 30. srpnja Motovun se pretvara u Brdo filmova, a ove godine donosi nam više od stotinu vrhunskih nezavisnih filmskih naslova

– Treba nam zabava do svitanja i bezbrižna ljetna filmska avantura. Potražite savjet svog liječnika ili ljekarnika, u ovakvoj godini on bi vam sasvim sigurno prepisao Motovun – kazao je Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala, koji nam i ove godine, od večeras pa sve do 30. srpnja donosi jedan od najzanimljivijih festivalskih filmskih programa.

Na omiljenom Brdu filmova tako se možemo veseliti više od stotinu nezavisnih filmskih naslova, od kojih je niz nagrađen na najprestižnijim filmskim festivalima u svijetu. Festival danas otvara "Put pod noge", dugometražni debitantski film iranskog redatelja Panaha Panahija. Film je to koji nazivaju iranskom "Malom Miss Amerike" – prema još jednom zaista genijalnom filmu – simpatična, topla i dirljiva priča o sasvim neobičnoj obitelji koja se uputila u nepoznato. Iako je Panahiju ovo prvi film, izgleda da jabuka ne pada daleko od stabla, s obzirom na to da je njegov otac nitko drugi doli Jafar Panahi, proslavljeni i višestruko nagrađivani iranski filmaš. Nažalost, otkrio nam je direktor Igor Mirković, obitelj Panahi ovih dana prolazi teške dane jer je Jafar, kojem je već zabranjen rad i napuštanje zemlje, ponovno uhićen iz političkih razloga.

Još je jedan redatelj na ovogodišnjem motovunskom popisu bivši politički zatvorenik, a i dobitnik Nagrade Saharov za slobodu mišljenja Europskog parlamenta. Riječ je o Olehu Sentsovu, ukrajinskom filmašu uhićenom u 2014. u doba ruske aneksije Krima, a koji je iz zatvora surežirao igrani film "Brojevi". Sentsov je oslobođen 2019. godine u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine, a u Motovun neće doći jer je trenutno – na fronti. Dolazi ipak njegov izvanredan film "Nosorog", premijerno prikazan prošle godine na Venecijanskom filmskom festivalu, uzbudljiva priča o mladom delinkventu koji se u kaotičnom tranzicijskom ukrajinskom društvu 90-ih probija kroz hijerarhiju organiziranog kriminala.

Nijemi horor "Vještice" koji slavi 100. godina
Foto: Motovun film festival

Iz Irana u Istru stiže nam i "Sveti pauk" redatelja Alija Abbasija, temeljen na istinitoj priči o serijskom ubojici Saeedu Hanaeiju. Ulogu novinarke Rahimi koja putuje u iranski sveti grad Mašhad kako bi istražila ubojstva desetaka žena koje je Hanaeiji ubio vjerujući da vrši božju volju, tumači fantastična glumica Amir Ibrahimi, koja je upravo u Cannesu ovjenčana nagradom za najbolju glumicu. U Cannesu je slavio i špijunski triler "Dječak s neba" Tarika Saleha, nagrađen za najbolji scenarij, moćan film o borbama vjerskih i političkih elita u Egiptu, usred kojih se ni kriv ni dužan nađe i glavni junak Adam, sin siromašnog ribara. U Motovunu će prikazan biti i "Ratni konj", proglašen najboljim debitantskim filmom u canneskom programu Izvjestan pogled, djelo Gine Gammel i Riley Keough, unuke kralja rock'n'rolla Elvisa Presleyja. U filmu o odrastanju u rezervatu plemena Lakota u Južnoj Dakoti zapažene su uloge ostvarili naturščici, neprofesionalni glumci i sami pripadnici tog indijanskog plemena.

Od hitova s Berlinalea gledat ćemo "Kurnaz protiv Busha" Andreasa Dresena, istinitu priču o nezaustavljivoj turskoj kućanici Rabiye Kurnaz koja je svog sina Murata uspjela osloboditi iz zloglasnog zatvora Guantanamo. Meltem Kaptan za ulogu Rabiye dobila je i Srebrnog medvjeda za glavnu ulogu, a Laila Stieler za scenarij filma. Ovjenčana tom prestižnom berlinskom nagradom za režiju, Natalia López Gallardo donosi nam "Dragulje u odjeći", meksički film o borbi triju žena s opasnim kriminalnim kartelom.

Domaće snage u Motovunu branit će dva dugometražna naslova, i to upravo nagrađena na Pulskom filmskom festivalu. Prvi je, doduše izvan konkurencije, "Nosila je rubac črleni", suludo zabavan zagorski mjuzikl Gorana Dukića u kojem je u jednoj od glavnih uloga zablistala svinja Beba, a tu je i "Glava velike ribe", debitantski cjelovečernji film Arsena Oremovića, snimljen prema motivima knjige Ognjena Sviličića. U njemu briljira Nikša Butijer u ulozi frustriranog Andrije, a njegovu suprugu tumači Lana Barić, koja je za svoju ulogu odnijela i Zlatnu arenu. Treba spomenuti i posebnoga gosta ovog izdanja Motovuna, dobitnika nagrade Maverick, cijenjenog beogradskog redatelja Gorana Markovića, koji je zbog svog rada i angažmana već godinama trn u oku Aleksandru Vučiću i vladajućoj garnituri u Srbiji. Nagradu Pedeset godina, itekako zasluženo, primit će pak Ranko Mitić, koji dugih pedeset i pet godina radi kao asistent kamere.

Bogat kratki program Motovun film festivala donosi nam još čak 24 kratkometražna filma, a filmske poslastice stižu nam i iz Švedske, ovogodišnje zemlje partnera Motovuna. Uz izbor recentnih uradaka iz te jake filmske zemlje, zanimljivo je i da ćemo na Motovunu imati priliku pogledati nijemi horor "Vještice: Povijest magije kroz stoljeća". Film je to koji je snimljen prije točno stotinu godina, a uz koji će glazbu uživo izvoditi vrhunski glazbenici i naši najpoznatiji skladatelji filmske glazbe, braća Alen i Nenad Sinkauz. A najbolje što je Švedska dala svijetu je, dakako, ABBA, a uz glazbeni dokumentarac o tom planetarno popularnom sastavu publika će moći i zapjevati karaoke! Osim po filmovima, Motovun je poznat i po najboljim tulumima, pa ćemo tako uz ABBA-ine hitove pjevati i plesati uz grčku etno-ska-punk atrakciju Koza Mostra, a posjetitelje festivala tijekom tjedna zabavljat će i Đutko i Plodovi zemlje, Miriiam, Gustafi, Cinkuši i DJ Mario Kovač.

"Nosila je rubac črleni"
Foto: Motovun film festival

– Najbolje filmove koje sam gledao ove godine vidio sam pripremajući program za festival. Mislim da će isto osjećati publika, i raduje me mogućnost da svoja filmska veselja i oduševljenja dijelim s dragim ljudima. Jer, to je ono što je smisao festivala – da gledamo zajedno, radujemo se ili kritiziramo, da nas filmske priče povežu i okupe. Zato me najviše veseli kad nakon projekcije čujem aplauz i glasno odobravanje gledališta. To je ono što nikada neće proizvesti nijedan on-line servis. Iz toga vidim da su za publiku, zbog koje sve ovo radimo, naše projekcije posebna, svečana stvar. I to svim našim borbama s vjetrenjačama, kroz koje prolazimo u pripremama, daje nagradu i smisao – poručio je Mirković. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije