Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOvo

Dokaz da i domaća kritika zna ukoričiti veliku rock karijeru

stonesi_nnn_kul_190712
"
19.07.2012.
u 15:36

Novo izdanje knjige nadopunio je Hrvoje Horvat koji je brojnim detaljima nadogradio priču o rock bendu svih vremena

Sročiti pristojnu biografiju velikog svjetskog rock benda perima hrvatskih autora, čini se teškom, gotovo nemogućom zadaćom – ponajviše zbog pretpostavke kako su za taj posao ionako predodređeni britanski novinari, smješteni bliže objektu svojeg promatranja. No kada se krajem 90-ih pojavila prva verzija ove knjige, „Rock ‘N’ Roll Babilon“ – s potpisima dugogodišnjeg kritičara Vjesnika, Hrvoja Horvata, i prerano preminulog utemeljitelja domaćeg rock spisateljstva Darka Glavana – bilo je jasno da je i domaća kritika sposobna vlastitim stavovima, stilom i imaginacijom pristupiti svjetskom poslu ukoričenja jedne ogromne karijere.

Usred slavlja pedesetog rođendana benda pojavljuje se nadopunjena verzija toga štiva; dodatnog posla se primio Horvat, mnoštvom detalja nadograđujući priču do ‘dana današnjeg’ – posebno onih iz njihovog dinamičnog koncertnog života. Dorađena i u novom vizualnom ruhu, knjiga izgleda bolje i još lakše se čita. Autori su nastojali izbjeći zamku fanovskog pristupa ili mehaničkog nizanja činjenica – albumi i turneje podvrgnuti su analitičkim prosudbama, pa i najmanje upućeni čitatelj dobiva potpun uvid u razvoj benda koji je šezdesetih ‘okrenuo naglavačke’ popularnu kulturu kakvu danas poznajemo.

Naravno da je njihova povijest u velikoj mjeri i povijest klasičnog rocka, ali i diskografske mašinerije koju su Jagger i Richards (povezani nitima gotovo nalik onim bračnim) iz pubertetske faze uveli u stanje nemilosrdne ‘odraslosti’. Upravo to je bitan aspekt kojim se priča gradi od prvog nastupa benda pred nekoliko desetaka ljudi, do multimilijunskog kotrljanja svjetskom kuglom koju su neumorni veterani odavno pospremili u džep.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije