Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Borba mlade vjernice s demonom seksualnosti

Najnoviji film Joachima Triera voljet će svi koji su voljeli 'Carrie', a otvara pitanja odgoja, religijske indoktriniranosti i identiteta
15. studenoga 2017. u 15:08 4 komentara 424 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Zagreb diše pulsom filma. ZFF u 15. izdanju, konkretno jučer, u natjecateljskom programu donio je “mušku” večer, britanski film “Božja zemlja” u čijoj je srži muška ljubav, te bh. film “Muškarci ne plaču” o veteranima koji se bore s posljedicama rata. Bacili smo oko i na kategoriju Ponovno s nama i gledali “Thelmu” norveškog redatelja Joachima Triera.

više od 100 filmova Stiže ZFF, a evo i zašto će od 11. studenog svi biti u Europi

Njegov film “Oslo, 31. kolovoza” prikazan je u konkurenciji 9. ZFF-a, a 2015. i hvaljeni film “Glasnije od bombi”. Djelo kojim se sada predstavlja norveški je kandidat za Oscara. I ako se nas pita, ima dobar adut u rukavu. Iščašenim prikazom kroz paranormalno ukazuje na odgojne probleme i neprihvaćanje različitosti, oštra je kritika ekstremne religijske indoktrinacije i klanja se snazi uma.

U centru radnje je tinejdžerica Thelma (Eili Harboe) koja napušta učmalost obiteljskog doma na norveškom selu i odlazi na studij u Oslo. Duboko uronjena u religiju, toliko da se i čaša piva smatra grijehom, otkriva privlačne zamke koje idu s odrastanjem. Ljubav, u ovom slučaju prema djevojci Anji, kod nje pokreće niz paranormalnih napadaja koji funkcioniraju kao metafora za horor odrastanja i afirmacije u svijetu odraslih te ne uvijek lijepih buđenja spoznajom da identiteti koje smo imali kao djeca nisu naše krajnje obličje.

U tom tonu mogli bismo film svrstati u superherojski horor, naravno bez natruha blockbustera nalik X-Menu, koji će se svidjeti svima koji su voljeli “Carrie”. Scene u kojima se Thelma bori s demonima seksualnosti, epileptičnim napadajima u bazenu ili liječničkim istraživanjima stroboskopom koji kod gledatelja izazivaju nelagodu, vizualno su pjesništvo. Ovisno o kutu, Thelmu se može gledati kao čudovište, žrtvu roditelja ili jedinicu za snagu uma. U svakom slučaju, potiče raspravu i treba ga gledati.

zff 14. put u gradu Ovaj su tjedan svi na ZFF-u, a evo i zašto

 

zff PREMIJERE ZFF - 'Ponovno s nama' počeo filmovima Xaviera Dolana i Cristija Puiua Mario Dobric, prevoditelj na ZFF-u Zagreb film festival Zbog njega pitaju hoće li na ZFF-u biti i "onaj prevoditelj"
U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
  • golub Vaso:

    što kaže opus dei alias Željka Markić?!

  • geez:

    Zar ne biste trebali dosljedni svom stilu: umjesto "blockbustera", bolje bi vam odgovaralo blokbaster. Zar ne?

  • geez:

    "napadajima" ???