Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Beogradska izložba o Krleži u Leksikografskom zavodu

U Leksikografskom zavodu Miroslava Krleže ovog je vikenda održan skup o tom velikanu hrvatske književnosti. Otvorena je i izložba kojom je u Beogradu obilježeno sto godina od prvog Krležina boravka u Beogradu.
05. studenoga 2012. u 12:14 1 komentara 3 prikaza
miroslav krleža
Foto: marko prpić/pixsell

Da Miroslav Krleža nikako nije zaboravljen pisac, dokazuje i međunarodni skup održan u Leksikografskom zavodu koji je označio i kraj beogradskog festivala u cijelosti posvećenog Krleži. Krleža je Beograd prvi put posjetio još 1912. godine te mu je Kulturni centar Beograda posvetio višednevni festival u svibnju. Zanimljiva izložba s tog festivala ovih je dana izložena i u Leksikografskom zavodu koji nosi Krležino ime. Na toj izložbi, punoj simbolike i bolnih metafora, može se pročitati i podatak da je Krleža 10. svibnja 1912. godine doputovao u Beograd koji je smatrao “pijemontškim svjetionikom”, te se pokušao priključiti srpskoj vojsci koja se pripremala za rat s Turskom. Uzaludno. Izložba se bavi i neusporedivim divovskim pismom-kolažem koje je Krleža 1936. godine poslao Marku Ristiću, a koje se nalazi u Ristićevoj još uvijek neobrađenoj ostavštini.

Beograđani su inicirali i nastajanje stripa nastalog prema tekstu Bore Ćosića “Miroslavljevo jevanđelje – apokrifna verzija” koji se bavi Krležinom biografijom u kojoj i Beogradu pripada važno mjesto. Autori stripa su Danil Milošev Wostok, Igor Hofbauer, Boris Stanić i Damir Steinfl, a autor koncepta tog krajnje neuobičajenog stripa je Aleksandar Zograf. A na skupu u Zagrebu, čiji je organizator bio Tomislav Brlek, a glavni podupiratelj ravnatelj Leksikografskog zavoda Bruno Kragić, velika je pažnja posvećena romanu “Povratak Filipa Latinovicza” objavljenom prije točno osamdeset godina, a o kojem su govorili Alfred Gall, Mario Grizelj, Branko Romčević... Vlaho Bogišić govorio je o Krleži u Beogradu, dok je Predrag Brebanović govorio o Krležinoj Serbici. Ovih su dana dijelovi Krležine drame “Gospoda Glembajevi” čitani u u Parizu na festivalu hrvatske kulture.

Workers in protective suits take part in the disinfection of Huanan seafood market, where the novel coronavirus is believed to have first surfaced, in Wuhan
GODINU DANA OD PANDEMIJE
Kineski mediji šokirali svijet: COVID-19 nije izbio u Wuhanu, imamo dokaze za to
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
  • sestrićna:

    recite mi nekok književnika slikara(općenito umjetnika) s ovih prostora ko se družio s partijanerima i maršalom a da nije veliki..