Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPAŠENA GICA

Prasica Ljiljana uživa u stanu, igra se sa psom, jede dječju hranu...

svinja
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/5
01.01.2016.
u 12:30

Uz cestu u Bizovcu prase je pronašao građanin i nazvao azil za napuštene životinje. Vjerojatno je odbačeno jer je imalo prolaps rektuma

Spašena je od sigurne smrti, odbačena u kanalu i bolesna, ubrzo je operirana, a samo tjedan dana poslije veselo trčakara po stanu i igra se sa psom i mačkama. Malena Ljiljana je – prase. Stara je najviše tri tjedna, a od traume se oporavlja u stanu Ine Rukavine, volonterke Azila za napuštene pse u Osijeku.

Sama si je našla zahod

Azil je nazvao jedan građanin kada je spazio nesretno prase u Bizovcu kod Osijeka.

– Bila je u kanalu uz cestu. Imala je prolaps rektuma, crijeva su joj izašla oko dva centimetra, zato su je vjerojatno i odbacili – objašnjava Ivana Crnoja iz Udruge Pobjede.

U azilu je nisu imali kamo smjestiti pa su joj volonteri otvorili vrata svojih domova. Nazvali su je Ljiljana.

– Imala je samo 2100 grama kada je stigla, udebljala se 300 grama u manje od tjedan dana. No, svinje teško podnose anesteziju pa se mora još oporavljati od operacije. Usto, ima i bruh – nadovezuje se Ina.

Hrani je Bebimilom, dječjom mliječnom formulom, jede iz zdjelice, a uskoro će pred nju servirati i dječje kašice. Baš kao i svaka beba, Ljiljana se budi noću svakih sat, sat i pol i jede.

– Voli svoju rutinu, a kada je se poremeti, nervozna je – smješka se Ina.

Uredna je pa si je sama pronašla zahod, nuždu obavlja isključivo uz mačji pijesak. Voli toplinu pa se rado ušuška pod električnu dekicu u svojoj kućici-kavezu.

Inini pas i dvije mace odlično su je prihvatili.

– Bilo im je malo čudno u početku, nisu nikada prije vidjeli prase – kaže Ina.

Kada im u posjet dođu prijatelji sa svojim psima, nema nikakve nervoze. Ako se ne igraju, onda se ni ne doživljavaju. Ljiljana hoda po stanu “manekenskim” korakom, a u stopu je prati i njuška gošće, kujice Vesnice. No, dok Ljilja jede svoje mlijeko, Vesnica stoji uz nju i ne pada joj na pamet da joj pojede ručak.

Našli su joj i potencijalnu udomiteljicu koja je, naravno, veganka. Ljiljana, tako, sasvim sigurno neće završiti ni na čijem blagdanskom stolu.

Nije ovo prva gica koja je spas od noža našla u osječkom azilu za pse. Svinja Arči bila je prava atrakcija u gradu i medijima, a u azilu je živjela dvije godine. Arči je uginuo u listopadu od upale zglobova koja dolazi sa starošću.

“Privržene i divne”

– Ponudili su nam ga svojedobno kao hranu za pse jer je bio bolestan. Svi smo vegani, udomili smo ga u azilu – prisjeća se Ivana.

Svinje su, ističu naše sugovornice, “privržene i divne”, a inteligencijom su ravne psima.

– Molimo ljude da ih upoznaju i poštede Ljiljine sestre i braću – apeliraju volonterke. Osječko je sklonište, inače, jedno od šest u Hrvatskoj u kojem ne usmrćuju životinje nakon 60 dana od primitka. Na 3500 kvadrata živi gotovo 200 pasa, a ima ih, pak, kojima je azil adresa i čitavo desetljeće.

>> Lopov zaklao svinju i pobjegao s masnim plijenom

Komentara 10

DU
Deleted user
13:09 01.01.2016.

Svinje su inteligentnije ne samo od pasa nego i od velikog broja ljudi.

OL
olrajt
15:29 01.01.2016.

.....meni više Milanka nego Ljiljana!

AB
abcdefghij
13:16 01.01.2016.

Bis lijepo., nije ona jedina prasica koja zivi u stanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije