Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGLA RECESIJA Ekonomisti predlažu rebalans proračuna

Kriza ipak vraća nedjeljni šoping i zamrzava plaće?

20.01.2009.
u 19:09

Ekonomsko vijeće predložit će Vladi RH na sjednici u petak rebalans proračuna jer svi podaci pokazuju da je Hrvatska i službeno ušla u recesiju, objavio je časopis Banka.

Presretan s nulom
Desezonirani bruto domaći proizvod već je u trećem tromjesečju 2008. zabilježio kvartalni pad od 0,5 posto, a loši rezultati industrije i trgovine u posljednjim lanjskim mjesecima upozoravaju da će i u četvrtom tromjesečju BDP zabilježiti pad na kvartalnoj razini. Budući da se recesija definira kao pad BDP-a u dva uzastopna tromjesečja, onda je Hrvatska ušla u recesiju.

Time je u pitanje doveden i ovogodišnji proračun koji je pripremljen i donesen na temelju projekcije rasta od dva posto u 2009. Iako su se proračunski rashodi i prihodi planirali dovoljno kasno da se moglo uvidjeti koliko su loši pokazatelji hrvatskog gospodarstva te da njihov trend upozorava na negativan rast u trećem i četvrtom kvartalu prošle godine, a time i u 2009., politička je odluka prevladala.

S obzirom na podatke koji upozoravaju na to da je Hrvatska ušla u recesiju, očekuje se da će Ekonomsko vijeće na najavljenoj sjednici ovoga petka Vladi predložiti paket mjera za spas gospodarstva. Kako novca za takve intervencije u proračunu nema, nužna je hitna odluka o rebalansu proračuna.

– Bio bih presretan kada bi BDP na kraju godine završio na nuli. Uzbuna je jer u proračunu nema novca, ali mislim da je ovo prekratko razdoblje za rebalans proračuna. Trebalo bi najprije, do kraja veljače, napraviti analizu kakva nas godina očekuje po svim gospodarskim sektorima. Rebalans kojim bi se ponajprije smanjila kapitalna ulaganja treba napraviti na početku travnja – kaže Ljubo Jurčić, član Ekonomskoga vijeća zvanog i “vijeće mudraca”.

Glavni savjetnik HNB-a i član Ekonomskog vijeća Žarko Miljenović također potvrđuje da statistički podaci pokazuju kako je Hrvatska vjerojatno već ušla u recesiju i da će se o konkretnim mjerama više znati nakon sastanka u Vladi.

Splasnuo optimizam
Žrtve budućeg rebalansa proračuna, nakon investicija u kapitalne infrastrukturne projekte, mogli bi biti zakon koji zabranjuje rad nedjeljom i dogovorena povišica plaća u javnom sektoru. Vlada sada ima mnogo jače argumente da zatraži zamrzavanje plaća u javnom sektoru i inzistira na nultom deficitu proračuna nego prije mjesec dana kada je bilo optimizma u vezi s rastom BDP-a.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?