Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TELEOPERATORI

Optima telekom dužan milijardu kuna, 230.000 korisnika ide HT-u?

matija martić,optima telekom
Daniel Kasap/PIXSELL
28.06.2013.
u 23:05

Zaba i HT najveći su vjerovnici, a analiza je pokazala da im je stečaj lošija opcija

Nakon osam godina samostalnog rada Optima telekom je kapitulirala. Ukupni dug dosegnuo je 1,1 milijardu kuna i predstečajna nagodba bila je neminovna. Tvrtka koja svoje korisnike u početku skupljala upravo na temelju psihološkog okidača, kao alternativa tadašnjem monopolistu na tržištu fiksne telefonije, sada svoje korisnike vraća upravo HT-u. Što je, zapravo, jedini logičan potez jer, unatoč dugotrajnim nastojanjima, nisu uspjeli pronaći kupca ni partnera za Optimu.

Partnerstvo na 5 godina

Planom restrukturiranja uprava Optime predlaže da najveći vjerovnici tvrtke, Zagrebačka banka i HT, uđu u vlasničku strukturu tvrtke. Među vjerovnicima identificirali su Hrvatski telekom kao jedinog relevantnog potencijalnog strateškog partnera u postojećim okolnostima. S obzirom na HT-ovu tehnološko-poslovnu osnovu, ekspertizu i iskustvo u telekomunikacijskom poslovanju, Društvo očekuje da bi strateško partnerstvo moglo omogućiti značajne koristi sinergija, piše u prijedlogu plana.

Usto, razmatrali su partnerstvo u razdoblju od najmanje pet godina. Da bi HT doista mogao upravljati Optimom, ZABA, kao najveći vjerovnik i prema prijedlogu budući najveći pojedinačni dioničar, mora mu prepustiti svoja buduća upravljačka prava. Time bi HT stekao prevladavajući utjecaj i kontrolu.

Alternativa je stečaj

Uprava očekuje da će ovaj prijedlog biti odobren zbog položaj Zabe i HT-a kao najvećih vjerovnika. Vjeruju i da će Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja vjerojatno morati dati odobrenje. Ono što se u planu posebno ističe jest da ako se ne ostvari partnerstvo, alternativa je otvaranje stečaja, a tada bi vjerovnici, pokazala je analiza, prošli lošije.

>> Optima Telekom u prvom kvartalu ostvario dobit od 26,5 mil. kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije