Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

Igor Mandić: Do 90-ih nitko u nas nije razlikovao Boru od Dobrice

Bora Ćosić
Denis Derk
20.11.2012.
u 15:44

Govorilo se i o ispadu u HNK kada je Miroslav Krleža otišao s početka predstave Ateljea 212

Bora Ćosić je postjugoslavenski pisac koji svoju puninu dokazuje u svijetu, rekao je Igor Mandić na skupu u povodu osamdesetog Ćosićeva rođendana u Hrvatskom društvu pisaca na Gornjem gradu. Podsjetio je Mandić i na ispad iz Hrvatskog narodnog kazališta kada je Miroslav Krleža otišao s početka predstave Ateljea 212 temeljene na Ćosićevu romanu "Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji" i to zbog improvizacijske psovke Milene Dravić.

– Milena je rekla: "Ko je upišao Daču?", prisjetio se nakon malog nećkanja Ćosić koji nikada nije tajio da mu je Krleža uzor, pa je napisao nekoliko knjiga o njemu. Mandić je posebno apostrofirao "Doktora Krležu", ludu knjigu, kako je rekao, koju trebaju čitati samo odabrani i to pod kontrolom. Podsjetio je Mandić i da do devedesetih nitko u Hrvatskoj nije razlikovao Boru od Dobrice Ćosića. Predrag Matvejević govorio je i o Ćosićevu djetinjstvu u Mrazovićevoj ulici u Zagrebu, dok je Velimir Visković istaknuo da je Ćosić obilježio epohu hrvatskog, ali i srpskog modernizma te da je autor velikog opusa od čak četrdesetak naslova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije